Pozitívan is lehet érvelni a természetes gyermekáldás mellett
Gégény István 2017. november 30.

Pozitívan is lehet érvelni a természetes gyermekáldás mellett

Ma délután mutatták be a Gyermekáldás természetesen című könyvet, amely végre nem a bűnt és a tudatlanságot hangsúlyozza.

gyerter.jpg

Hetekkel ezelőtt már beharangoztuk a most megjelent kötetet, amely beszélgetős formában nyújt bepillantást a NaProTechnológia részleteibe. Ez a módszer a lombikprogrammal szemben a természetes megtermékenyítés útján járni kívánóknak nyújthat segítséget egyes esetekben. Se nem csodaszer, és akár mesterséges beavatkozásokkal is járhat maga az előkészület, amint erre a SZEMléleknek érdeklődésére még augusztusban dr. Tóth Ágnes rámutatott – ide kattintva olvasható a szakemberrel készült interjúnk.

A mostani kötet megjelenéséről szóló híradásunk nyomán több jelzés is eljutott hozzánk, ezek közül egy terjedelmesebb reakciót olvasónk hozzájárulásával az alábbiakban közreadunk.

Mindenképpen pozitívnak érzem a szemléletváltást. Eddig a lombikeljárás viszonylagosan könnyű elérhetősége gyakran vezetett oda, hogy a meddőség valódi okát igen ritkán keresték alaposan, szinte az első nehézség detektálásakor meddőségi centrumokba irányították a párokat, ahol gyakorlatilag pár rutinszerű vizsgálat után a lombikeljárás volt a megoldás. Tehát a gondolat, hogy mindent meg kell tenni, hogy ne kelljen a lombikeljárás egészségügyi, érzelmi, anyagi és etikai vonzatait viselni a gyermekre vágyó párnak, mindenképpen üdvözlendő.

Zavar, hogy nem országosan elérhető, nem TB-finanszírozott, nagyon átláthatatlan az érdeklődő felek számára, ezért véleményt is nehezen lehet róla formálni. Feltételezésem szerint a kivizsgálásokra, hormonciklus-rendezésre és naptármódszerre épül (vagyis olyan, mint a TCST, csak pozitív előjellel?). Jó lenne konkrét orvosi információt kapni róla konzultációk előtt, nem csak tanúságtételeket, hiszen keményen kell érte fizetni.

A naptármódszer elvitathatatlan érdeme, hogy segít a szexuális nevelésben híresen aluliskolázott katolikus pároknak tudatosabbá válni a szexualitásuk megélésében.

De mi a helyzet azokkal az egyáltalán nem ritka esetekkel, amikor tényleg csak a lombikeljárás a megoldás? Hiányzó petevezetékek (pl. korábbi méhen kívüli terhesség miatt), kétoldali elzáródott petevezeték, fiatalkori petefészek-kimerülés, hereproblémák miatti alacsony spermiumszám stb.

Örökbefogadó szülőként pedig – mint akinek fontos az örökbe fogadott gyermeke érzelmi biztonsága – még mindig várom Veres András bocsánatkérését a szerencsétlen szóhasználata miatt, és az örökbefogadott gyerekek „sajátként” való elismerését. Ezzel valóban segíthetne formálni a társadalom szemléletét.

A párbeszéd érzékelhetően halad előre a témában, a nyár végén tapasztalt hevesség helyét egyre inkább átveszik az érvek, ésszerű felvetések. Alábbi témagyűjtésünkkkel szeretnénk hozzájárulni a vélemények alaposabb megismeréséhez: a Toptalq rendszerében felépített önálló téma kronológiai sorrendben rendszerez releváns tartalmakat, megszólalásokat, amelyek kattintásra el is olvashatók.

(Kép forrása: magyarkurir.hu)

süti beállítások módosítása