Hozhat-e döntést egy gyermek a nemének megváltoztatásáról?
SZEMlélek 2020. december 04.

Hozhat-e döntést egy gyermek a nemének megváltoztatásáról?

Ebben a kérdésben hozott döntést az Egyesült Királyság Felsőbírósága.


137543_w_760_575.jpgEgy rég várt ítélet született meg kedden: a most 23 éves Keira Bell ügyében a kiemelt polgári jogi ügyeket tárgyaló Felsőbíróság arra a döntésre jutott, hogy a 16 évesnél fiatalabb gyermekek nem elég érettek ahhoz, hogy beleegyezésüket adhassák a testüket megváltoztató kísérleti kezelésekhez. Bell egy másik, névtelenségét kérő személlyel együtt indított pert a Tavistock and Portman NHS Trust nevű szervezet ellen, amely a nemi identitás "fejlesztésével" foglalkozik.

A névtelen feljelentő egy olyan 15 éves autista gyermek édesanyja, aki szintén szerepelt a klinika várólistáján. Bell azt állította, hogy a nem változtatására ható gyógyszerek helyrehozhatatlanul károsították a testét és valószínűleg sterillé is tették őt. Elmondta, hogy amikor a kezelés mellett döntött, egy „túl vakmerő döntést” hozott, hogy megtalálhassa a boldogságot és az önbizalmát, de nem volt képes felmérni a hosszú távú következményeket. Ügyvédei októberben azzal érveltek, hogy

a serdülőkorban lévő fiatalok nem elég tájékozottak ahhoz, hogy meghozzanak egy ekkora horderejű döntést.

„Valószínűtlen, hogy egy 13 éves, vagy annál fiatalabb gyermek felelősen tudna dönteni és így képessé válna beleegyezését adni a serdülőkorban termelődő hormonokat blokkoló szerekkel való kezeléshez.”- határoztak a bírák. „Az is kétséges, hogy 14-15 évesen egy gyermek képes lenne megérteni és mérlegelni a kezelés hosszú távú következményeit és annak kockázatait.”

A Felsőbíróság arról is döntött, hogy a 18 évnél fiatalabbakat érintő esetekben az orvosnak engedélyt kell kérnie a bíróságtól a nemi identitászavarban szenvedő fiatalok kezelését illetően.

„Boldog vagyok, hogy a józan ész érvényesült.”- nyilatkozta Bell a The Guardian-nak.

A másik ügy miatt - melyben a névtelenséget kérő édesanya autista gyermeke is érintett - a határozat kötelezte a Tavistockot, hogy adja át a nyilvántartását az olyan serdülőkori hormonokat blokkoló kezelésre utalt fiatalokról, akiknél diagnosztizálták az autizmus spektrum zavart. A klinika a bíróság döntése ellenére egyelőre nem adta át ezeket az adatokat.

A TransGenderTrend nevű csoport keddi nyilatkozatában a bíróság döntését „vízválasztónak” nevezte és sürgette a kormányt, hogy a bírósági döntésben foglaltakat más területeken is érvényesítse annak érdekében, hogy senkit ne károsíthassanak meg úgy, mint Bellt.

"A bíróságon ma meghozott ítélet mérföldkőnek számít, mely alapján a kormánynak lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy az iskolákban és a szociális intézményekben ne lehessen tovább oktatni a gyermekeknek a transzneműség ideológiáját - mondta a csoport, megjegyezve, semmilyen ideológia nem lehet gyökere a biológiai nem tagadásának. "Ez az eset rávilágított a nemek közti átjárhatóságot hirdető lobbinak az egész társadalomra kiható, megbocsáthatatlan eredményére: a gyermekek egészséges testén végzett orvosi kísérletre, amelynek súlyos, visszafordíthatatlan és egész életen át tartó következményei lehetnek."- tették hozzá.

Paul Conrathe, a Bell-t képviselő ügyvéd és a másik felperes szerint ez egy „történelmi jelentőségű ítélet, amely a jövőben megvédi a nemi identitászavarban szenvedő gyermekeket". 

 

Forrás: christianpost.com

süti beállítások módosítása