Könnyes történelem könyves emlékezete
SZEMlélek 2020. május 26.

Könnyes történelem könyves emlékezete

Számos értékes könyv jelent meg Trianon 100. évfordulójára emlékezve.

dec28d144846c5c256466f9792a5e858_1.jpg
"Nézzünk bizakodva a múltba! - alternatív Trianon" - a Cser Kiadó és a Hévíz irodalmi folyóirat novelláskötete Cserna-Szabó András és Fehér Renátó szerkesztésében, parádés írói gárdával.
A történelemben nincs „ha“ - szól az unásig ismert közhely. De az irodalomban van! Sőt, az irodalom csupa „ha“: fikció, képzelgés, játék. A trianoni békeszerződés 100. évfordulója előtt a HÉVÍZ művészeti folyóirat szerkesztői arra kértek tizenegy szerzőt (nemzeti 11!), hogy rugaszkodjanak el a makacs tényektől, és írjanak olyan novellát, melyben a trianoni döntés valahogy másként alakul. Írják meg a másik Trianont! Mi lett volna, ha…?
Nem akarjuk lelőni a poénokat, de annyit elárulunk, hogy a történetekben felbukkan Lenin, Esterházy Péter, Drakula vagy éppen Ady Endre is. Az olvasó talán már érzi a vállalkozás izgalmát. Íróink birtokba vették a történelmet, és fantáziájuk kénye-kedve szerint alakították: hajlítgatták erre-arra, gyúrták, faragták.
A kötethez Ablonczy Balázs történész írt előszót, utószónak pedig a román historikus, Lucian Boia egyik könyvéből választottunk részletet. Az illusztrációkat - főként a Fortepan képeit felhasználva - Palásti Kovács András készítette.
Kapható országszerte a könyvesboltokban és webáruházakban, vagy a legjobb áron közvetlenül a kiadónál: www.cserkiado.hu

Ablonczy Balázs: Az ismeretlen Trianon - történetek a Jaffa kiadó gondozásában jelent meg. Arra fókuszál, miként érintették az 1918 és 1921 közötti események a hétköznapi emberek életét.

Ablonczy Balázs új, összefoglaló kötete rendhagyó módon nem politika- és diplomáciatörténeti sémákat követ, hanem az eseményeket új megvilágításba helyezve elsősorban a társadalom egyes csoportjainak tapasztalataira fókuszál. Azt igyekszik bemutatni, hogy milyen volt valójában a békeszerződés: miként élték meg a történeti Magyarország lakói a háborús összeomlás, a forradalmak, az ellenforradalom és Trianon időszakát, és milyen összefüggések tárhatók fel a nagypolitikai döntések és dilemmák, illetve a magyar társadalom mindennapi tapasztalatai között. 
Az akadémiai Trianon-kutatócsoport elmúlt öt évének eredményeit is összegző kötet új és friss szemlélettel beszél a száz évvel ezelőtt történetekről: az elharapózó erőszakról, megszállásról, impériumváltásról, kérészállamok születéséről és bukásáról, félelemről, menekülésről, járványról, szénhiányról, nélkülözésről és elszegényedésről – az egyének által megélt Trianonról. Természetesen nem mindenkinek jutott egyenlően a megrázkódtatásokból, és nem mindenki vont le ugyanolyan következtetéseket az eseményekből. De az itt leírtak mégis lehetséges magyarázatai annak, ami 1918 és 1921 között Magyarországon történt. 

Megvásárolható a Jaffa kiadónál is: www.jaffa.hu

Trianon - A békeszerződés, a Szépmíves Könyvek kiadása az eredeti jogi irattal. 
A jelen kiadás a teljes békeszerződés szövegét adja közre, mind a 364 pontot, jegyzetekkel kiegészítve. A történelmi trauma, mely száz éve kísért, tökéletesen érthető: ez nem békediktátum. Ehhez fogható szerződés nem nagyon született az egyetemes történelemben. Döbbenetes olvasmány. A jegyzőkönyv kérdések sorát veti fel, már eleve a kiindulási rész, a szerződő felek névsora is érthetetlenségre ad okot, nem beszélve az igények tételes felsorolásáról. Kordokumentum ez, melyről nem lehet eleget beszélni, még most sem, a 100. évforduló idején.
Megvásárolható a Líra könyves láncnál: www.lira.hu
 

Lökkös János: Trianon számokban - a Püski Kiadó gondozásában jelent meg ez a kötet, melyben statisztikákat láthatunk. 

Ez a kötet nem kifejezetten az évfordulóra jelent meg, mégis ajánljuk, mert éppen a számadatok sokasága egyedivé teszi. A szerző a könyve bevezetőjében megjegyzi, hogy valószínűleg több a szám benne, mint a betű, mert a számok kiáltóbban beszélnek a tényekről, mint a betűk, a szavak. Mottóként Széchenyi Istvántól idéz, aki szerint: „...Nyelvek az igazi védfalak!"; és Illyés Gyulától. „Magyar az, aki magyarnak vallja magát - függetlenül születési helyétől, jelenlegi lakhelyétől, állampolgárságától, származásától, vallásától, világnézetétől, politikai ténykedésétől."

Megvásárolható a Püski Kiadónál: www.puskikiado.hu

(Fotó: Hatvani Trianon emlékmű)

süti beállítások módosítása