53 évvel ezelőtt, inkognitóban rajtolt az első női maratonfutó
SZEMlélek 2020. április 20.

53 évvel ezelőtt, inkognitóban rajtolt az első női maratonfutó

1967. április 19-én a 261-es rajtszámmal induló Kathrine Switzer volt az első nő, aki hivatalosan lefutotta a Boston Maratont, írja a Múlt-kor történelmi magazin.


22676.jpgEzzel bizonyította, hogy a nők,akárcsak a férfiak képesek futva teljesíteni a klasszikus távot. A versenyigazgató(borítókép), erőszakkal próbálta megállítani.

Bármennyire furcsának hangzik, de ötven évvel ezelőtt a nőket, arra hivatkozva, hogy szervezetük képtelen megfelelni bizonyos megterheléseknek, számos sportág gyakorlásából kizárták.

A hosszútávfutás kapcsán megmosolyogtató, agyament elméletek születtek. Egyesek azzal riogatták a gyengébbik nem futni vágyó tagjait, hogy a hosszútávfutástól elmozdul a méhük, szőrös lesz a mellkasuk, vagy megnő a lábméretük.

A Boston Maraton, részben ezeknek a sületlen álelméleteknek köszönhetően, kizárólag a férfiak megmérettetése volt 1967-ig. Switzer azonban másképp látta a dolgokat, és elhatározta, hogy megcáfolja az eszement hiedelmeket.

Switzer helytállása mérföldkőnek bizonyult, az akadályok leomlottak és 1972-tól a hölgyek hivatalosan is részt vehettek a Boston Maratonon, a rákövetkező évben pedig az akkori NSZK-ban található Waldnielben megrendezték az első női maratoni futóversenyt is.

Forrás: múlt-kor

süti beállítások módosítása