Elkészült hazánk ökoszisztéma-alaptérképe
SZEMlélek 2019. november 12.

Elkészült hazánk ökoszisztéma-alaptérképe

Magyarország 20x20 méteres felbontású ökoszisztéma-alaptérképe elsődlegesen hazánk természeti rendszereinek állapotát, térbeli elterjedését mutatja be. A bázisév 2015, de a felhasznált adatbázisok köre tartalmazza a 2017. évre vonatkozó optikai és radarűrfelvételeket is. Az interaktív térkép bárki számára elérhető.

term.jpg

A hírt Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára jelentette be.

Az alaptérkép többek között illeszkedik az európai szintű ökoszisztéma-térképhez, illetve alapot ad az ökoszisztéma-szolgáltatások becsléséhez.

Emellett alaptérképet biztosít a zöldinfrastruktúra jelenlegi állapotának, szerkezetének felméréséhez és a fejlesztések tervezéséhez, ideértve a helyreállítási feladatok térképi megjelenítését is.

Sik András, az alaptérkép létrehozásában közreműködő Lechner Tudásközpont térbeli szolgáltatások igazgatója kiemelte, hogy az ország legrészletesebb nyilvános felszínborítási adatbázisa az egymilliárd forint keretösszegű, az Európai Unió (EU) biológiai sokféleséggel kapcsolatos, 2020-ig teljesítendő stratégiája célkitűzéseinek hazai megvalósítását szolgáló projekt egyik eredményeként készült el számos magyar intézmény részvételével.

A 20x20 méteres felbontású, rasztergrafikus, adatintegrációval készült térkép alapját a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer (MePAR) mellett például erdészeti és talajtani adatbázisokból származó, továbbá távérzékeléssel gyűjtött adatok képzik.

A végeredmény a szakemberek számára segítséget nyújthat a speciális élőhelyek keresésében, az egyes európai uniós jelentőségű élőhelyek elterjedésének vizsgálatában védett természeti területeken kívül is, de a településrendezési tervek készítésében, valamint a hatósági ügyek döntéselőkészítési szakaszaiban is referenciaként szolgál.

alapterkep_orszag_1.jpg

Az alaptérkép adataira épülve a közeljövőben 12 kiválasztott ökoszisztéma-szolgáltatás állapotának biofizikai, gazdasági és bizonyos esetekben társadalmi értékelésére kerül sor, úgymint az állati beporzás, az élelmiszer-termelés, a mikroklíma-szabályozás és a természetben való rekreáció vizsgálatára.

A jövőben tervezik az alaptérkép fejlesztését, a térbeli részletesség növelését. A térkép jelenlegi állapotát mutató felméréseket rendszeresen megismételnék, valamint követnék a változásokat is.

Az interaktív térkép a www.web.map.fomi.hu/nosztep_open oldalon bárki számára elérhető.

A térkép létrehozásában részt vett még az Ökológiai Kutatóközpont, Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési Távérzékelési és Földhivatali Főosztálya, az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézete, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Agrárgazdasági Kutatóintézete.

(Forrás: elobolygonk.hu)

süti beállítások módosítása