Árvízvédelmi készültség több mint 540 kilométeren
SZEMlélek 2019. május 25.

Árvízvédelmi készültség több mint 540 kilométeren

Kisebb-nagyobb árhullámok vonulnak le hazánk folyóin.

aradas.jpgA hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein jelenős csapadék hullott, aminek hatására a Dunán több árhullám alakult ki. Budapesten még így sem éri el az elsőfokú készültségi szintet, mintegy 60 centiméterrel az alsó rakpart alatt marad a Duna szintje. A tetőzés ott vasárnap várható, most Nagybajcsnál tart, a másodfokú készültségi szintet megközelítő vízállással.

A következő hét elején várható csapadék hatására a jövő hét közepén újabb vízszintemelkedés indul el a Dunán, melynek tetőzése valószínűleg kevéssel meghaladja a most levonuló árhullám tetőzési szintjét.

A Tisza vízgyűjtőjén a hét első három napján területi átlagban is igen jelentős csapadék hullott, főként a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtőjén, valamint a Túr-Szamos-Kraszna vízrendszeren.

A tiszai árhullám jelenleg Vásárosnamény térségében tetőzik másodfokú készültségi szintet kevéssel meghaladó vízállással.

A két nagy folyónkon kívül a Túr, a Szamos, a Bodrog és a Sajó érintett szakaszain is fokozott figyelőszolgálatot tartanak fenn vízügyi szakemberek, másodfokú készültségi szint esetén éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel.

A jövő hét elején ismét több csapadék valószínűsíthető, elsősorban a kárpátaljai és a felvidéki területeken. A hét elején lehullott csapadék hatására kisebb-nagyobb árhullámok vonulnak le a Tiszán és a mellékfolyóin.

(Forrás: MTI; fotó: pixabay)

süti beállítások módosítása