A halál fölötti győzelmet ünnepelték a terrortámadás áldozatai
SZEMlélek 2019. április 21.

A halál fölötti győzelmet ünnepelték a terrortámadás áldozatai

Húsvét vasárnapján hat helyen történt robbantás: három szállodában és három katolikus templomban.

sri_lanka_templom_elotte.jpg

A szomorúság érzése olyan gyümölcs, amit nem szabad túl korán leszakítani, először meg kell érlelni. Békévé lehet alakítani. Megváltó békévé a megalázottság és az elkeseredés ellen. Azt se engedjük, hogy a szomorúság túlérett gyümölccsé váljon bennünk, mert megrohad. A szomorúsággal legyünk hát óvatosak és bölcsek – tanácsolja MayaKhadra pszichológus, író, újságíró a merényletek kapcsán egy bejegyzésében.

Az áldozatok és sebesültek számáról még nem érkeztek végleges adatok, de az AFP hírügynökség már 156 halottról beszél, köztük 35 külföldi állampolgár. A húsvét vasárnapi robbantássorozat célpontja három luxushotel és három katolikus templom volt, melyekben Krisztus föltámadását ünnepelték. 254 sebesültet szállítottak a fővárosi kórházba, közülük 60 a fővárostól északra található templom sérültje. Legtöbben a colombói Szent Antal templomban estek áldozatul a véres eseménynek.

sri_lanka_templom_utana.jpgA nyitóképen a bombatámadás által érintett Szent Antal templom hajója, itt a merénylet után...

Az országban a keresztények igaz, hogy a népességnek csak 7-8 %-át teszik ki, de a katolikusok száma így is eléri az 1,2 milliót.

A katolikusokra úgy tekintenek az országban, mint egységet teremtő erőre, mivel a kisebbségben lévő tamilok között ugyanúgy megtalálhatók, mint a többségi szingalézek között. Rossz szemel néztek azonban a katolikusokra, amikor támogatták, hogy független szakértők vizsgálják a 2009-ig tartó polgárháború során a Sri lankai hadsereg tamilok elleni fellépését.

Az 1972-ben kezdődött konfliktusok nyolcvan-százezer ember életét követelték.

Húsz évvel II. János Pál pápa után Ferenc pápa is ellátogatott a szigetországba, és 2015 januárjában – a fővárosi rendőrség szerint – egymillió hívő előtt mutatott be szentmisét Colombóban. A vatikáni beszámolók félmillió emberről szóltak, de mindenképp ez volt a valaha megrendezett legnagyobb tömeget megmozgató esemény Sri Lankán.

A Szentatya akkor szót emelt a vallásszabadság mellett, mivel az ország magán viseli a vallások és etnikumok közötti feszültség sebeit. Amikor 2013-ban, huszonöt év után újra szabad választásokat tartottak Sri Lanka északi, tamilok lakta régióiban, Malcolm Ranjith érsek neve fölmerült lehetséges indulók között.

A húsvéti merényletsorozat összehangolt támadásnak tűnik, hiszen Colombóban és a fővároshoz közeli Negombóban, továbbá a sziget keleti részén fekvő Batticaloában szinte egyidejűleg, helyi idő szerint 8:45-kor történt.

Ahogy az áldozatok számáról nincs pontos adat, úgy a robbanások körülményeiről sincsenek részletes beszámolók. A merénylet elkövetőire vonatkozóan még találgatásokba sem bocsátkozott egyetlen hírportál sem, és semmilyen szervezet sem vállalta magára a terrorcselekményeket.

A keresztények, akik a húsvét ünneplésére jöttek össze a megtámadott templomokban, az örök életbe vetett hitüket is megvallották, ahogy ezt minden katolikus szentmisén a jelenlévők megteszik.

(Forrás: L’Orient Le Jour; fotó: sudouest.fr. és ColomboPage)

süti beállítások módosítása