Szemmozgással vezérlik a pincérrobotokat a mozgáskorlátozott betegek
SZEMlélek 2019. január 08.

Szemmozgással vezérlik a pincérrobotokat a mozgáskorlátozott betegek

A robotok irányítói különféle fogyatékosságuk miatt még a házat sem képesek önállóan elhagyni, de az új technológiának köszönhetően dolgozhatnak és egy pincérnek kijáró fizetést kapják.

A közelmúltban nyílt japán kávézóban, a Dawn Ver-ben 10 robot dolgozik. Őket egy-egy különböző szinten a mozgásukban korlátozott ember irányítja.

1543290998591.jpg

Az OriHime-D robotokat eredetileg mozgássérültek és fogyatékosok számára házi segítségnyújtásra fejlesztették ki. A kávézóban való alkalmazásuktól azt remélik a fejlesztők, hogy több önállósághoz jutnak a fogyatékossággal bíró emberek, akik így óránként 1000 jent, tehát közel 2600 forintot keresnek, ami megfelel egy japán pincér átlagos órabérének.

A robotok képesek a mozgásra, a beszédre és tárgyak mozgatására is, még akkor is, ha irányítójuk csak szemmozgásokkal tud kommunikálni. A tavaly decemberben indult 2 hetes mintaprojekt célja, hogy a mozgássérültek és a robotok közti kapcsolatot teszteljék, valamint, hogy az egyébként házhoz kötött emberek dolgozhassanak, pénzt kereshessenek és könnyebben kapcsolódjanak másokkal.

A fejlesztők bíznak abban, hogy közösségi finanszírozással elég pénzt tudnak összegyűjteni az állandó nyitvatartáshoz, így munkát és kapcsolatot biztosítani a fogyatékkal élők számára.

(bbc.com)

süti beállítások módosítása