Ez a film nem kikapcsol, hanem bekapcsol
Gégény István 2018. december 08.

Ez a film nem kikapcsol, hanem bekapcsol

A Ferenc pápa főszereplésével készült Egy hiteles ember című alkotás SZEMlélek által szervezett második közösségi vetítésének a Pannonhalmi Főapátság adott otthont.

f0.jpg

Miután kimagasló érdeklődés kíséretében bemutattuk a magyar nyelven november végén megjelent pápafilmet a fővárosi Párbeszéd Házában, december 7-én a bencés szerzetesek hazai központjában tekinthették meg az érdeklődők. Igazán méltó helyszín és közönség adta a hátteret a "mozizáshoz", hiszen a főapátság új díszterme rendkívül jó akusztikai adottságai mellett külön odafigyeltek rá, hogy a helyi – újkori – hagyományokhoz híven filmszínházként is megállja a helyét az egykori tornateremből átalakított tér. Megállja. A jelenlévők pedig mindenféle korosztályt és nemet képviseltek, jelen voltak szerzetesek és laikusok – kicsiben ugyan, de nagyjából hűen reprezentáltuk a társadalom sokszínűségét.

f1.jpg

Nem illik lelőni egy film "poénjait" – főleg, miután december 14-én ismét közösségi vetítést szervezünk Budapesten, akkor a Sapientia főiskola nagyterme lesz a helyszín –, de az elmondható, hogy nem egy szokványos szórakoztató tartalommal van dolgunk.

f4.jpg

Nem biztos, hogy ez a fő indok, de talán azért sem vetítik a hazai multiplexek, mert ez a film alapjaiban különbözik a tipikus mozikínálat darabjaitól. Nem kikapcsol, hanem bekapcsol. Nem úgy állsz fel a székből a végén, hogy hú, de jó élmény volt, hanem úgy, mint aki zavarban van. Vajon nem támadott-e meg engem is a spirituális Alzheimer-kór? Vajon nem rombolom-e én is közös természetünket? Talán tennem kéne valamit, amit eddig nem tettem meg? Lehet, hogy gyökeres változásra van szükség az életemben? Nem könnyed, nem könnyen emészthető dilemmák sorakoznak majd az elménkben, ha rászánjuk az életünkből ezt a 92 percet a tükörbe nézésre – merthogy erre hív a rendező és a pápa egyaránt.

f3.jpg

Összességében a "Ferenc pápa – Egy hiteles ember" jól komponált, néhol kifejezetten humoros, máskor könnyfakasztóan mély lelki húrokat pengető alkotás. Semmi meglepő nincs abban, hogy nem maradnak ki a korábban tabunak számító témák sem a felvetett gondolatok sorából. Érdemes rákészülni, hogy nézőként járunk majd elítéltek, haldoklók között, de bepillanthatunk a katolikus egyházfő intim pillanataiba is, ahogy helikopteren ülve közelít egy esemény helyszínére, vagy ahogy egy börtöncellában éli át egyedül, magányosan az előtte ott szenvedő ember elhagyatottságát.

f2.jpg

Ez a film nem könnyű, de épp ezért hiteles. Mert az élet sem könnyű. Van benne fent és lent egyaránt, mosoly és könnyek, ováció és dráma. Nem könnyű a maga valóságában szembesülni azzal, hogy emberként küldetésünk van, mindannyiunknak. Felelősek vagyunk minden tettünkért. Azt is láthatjuk azonban, hogy aki beleáll, bevállalja a szeretet kalandját, az óriási hatással lehet társaira. Ferenc pápa beleállt, az eredményt ismerjük. Nekünk miért ne sikerülhetne a saját környezetünkben megtenni ugyanezt?

Gégény István

A SZEMlélek és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola által közösen szervezett újabb ingyenes közösségi filmvetítésre ide kattintva lehet jelentkezni.

süti beállítások módosítása