Kikerülhet az istenkáromlást tiltó cikkely az ír alkotmányból
SZEMlélek 2018. szeptember 27.

Kikerülhet az istenkáromlást tiltó cikkely az ír alkotmányból

Az elmúlt években törölték a válás alkotmányos tilalmát, engedélyezték a melegházasságot és a májusi népszavazás után az abortuszt is legálissá vált, októberben egy újabb referendumon dönthetnek az istenkáromlást illetően.

c45edcc6-1084-4b98-8576-1ffb4ea810ac_cx0_cy3_cw0_w1023_r1_s.jpg

Október 26-án, az elnökválasztással egy napon, dönthetnek arról az írek, hogy kikerüljön-e az Alkotmányból a blaszfémiáról szóló rész. Az ír törvények szerint akár 25 ezer euróra (több mint 8 millió forintra) is büntethető bűncselekmény az, ha valaki súlyosan sért olyat, amely bármely vallás szentnek tart, ezáltal felháborodást okoz az érintett valláshoz tartozó jelentős számú hívő számára.

Bár javaslatokat már 20 évvel ezelőtt is tettek az alkotmányból való kivételére, a mostani módosítás lehetősége azután bontakozott ki, hogy múlt évben Stephen Fry brit színész Istenre tett megjegyzéseket az ír nemzeti televízióban adott interjúban. A színész ellen nyomozás indul, de vádat nem emeltek ellene. 

- Az igazság az, hogy senkit nem helyeztek vád alá istenkáromlásért Írországban 1855 óta. Az alkotmányos felülvizsgálatnak csupán szimbolikus jelentősége van, hiszen sosem volt valódi jogi hatása a cikknek. Semmilyen pozitív hatást nem gyakorol majd az alkotmányból való eltávolítása az írek életére, akik több, mint 3 milliós eurót fizetnek ezért a referendumért - mondta a független Rónan Mullen szenátor.

(forrás: irishtimes.com; 444.hu)

 

 

süti beállítások módosítása