Köszönet és hála
SZEMlélek 2018. szeptember 08.

Köszönet és hála

Egyházi vezetők egyetértésével született meg az elmúlt napok eseményeivel kapcsolatos nyilatkozat.

francis01.jpg

A katolikus egyház vezetője 2018. augusztus 20-án levelet írt minden katolikus számára, amelyben a múltban előfordult különféle visszaélések jövőbeni megelőzése céljával új egyházi kultúra kialakítására hívta meg egyháza tagjait.

Augusztus 25-én írországi látogatása során nyolc olyan áldozattal találkozott, akik zaklatást szenvedtek el. A velük való beszélgetés hatására másnap a Családok Világtalálkozójának zárómiséjéhez kapcsolódóan nyilvánosan bocsánatot kért az elkövetett gaztettekért, megnevezve a megtörtént visszaélések számos formáját.

Az alábbi nyilatkozat ezekre az üzenetekre és cselekedetekre válaszul fogalmazódott meg. Bárki, aki egyetért e szavakkal, maga is elkötelezheti magát a benne foglaltak iránt, bátran megoszthatja másokkal e gondolatokat.

Támogatjuk Ferenc pápa egyházfői szolgálatát, amellyel előmozdítja az egyház megújulását, a visszaélések megszüntetését, a sebek begyógyítását.

Köszönjük, hogy világos útmutatásával meghívott bennünket egy új egyházi kultúra kialakítására, amely által még jobban odafigyelhetünk egymásra, egy családként hordozhatjuk, segíthetjük testvéreinket!

Hálásak vagyunk azért, hogy a nyilvánosság előtti bocsánatkérésével példát adott számunkra alázatból, együttérzésből, emberségből.

A nyilatkozattal való egyetértését a SZEMlélek felé jelezte:

Varga László
kaposvári megyéspüspök

Bíró László
tábori püspök

Beer Miklós
váci megyéspüspök

Hortobágyi Cirill
pannonhalmi főapát

Várszegi Asztrik
c. püspök

Vízi Elemér
jezsuita tartományfőnök

Böjte Csaba
ferences szerzetes
 

(Kép forrása: aleteia.org)

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása