Ferenc pápa: Bocsánatot kérünk!
SZEMlélek 2018. augusztus 26.

Ferenc pápa: Bocsánatot kérünk!

A katolikus egyházfő váratlan gesztust tett írországi látogatása során – rámutatott az egyház képviselői által ír férfiak, nők és gyermekek ellen elkövetett bűnökre.

ferenc_bocsanat.jpg

A Családok Világtalálkozójának zárómiséjéhez kapcsolódóan, augusztus 26-án elhangzott bocsánatkérés szövegét az alábbiakban teljes terjedelemben közöljük, a Szentszék Sajtóirodája által közzétett angol nyelvű leirat alapján.

Tegnap nyolc olyan áldozattal találkoztam, akik hatalmi, lelkiismereti és szexuális zaklatást szenvedtek el. Annak fényében, amit elmondtak nekem, szeretném az Úr irgalmába helyezni ezeket a gaztetteket és bocsánatot kérek miattuk!

Bocsánatot kérünk az írországi zaklatásokért, a hatalmi, lelkiismereti és szexuális zaklatásokért, amelyeket az egyház felelős beosztású tagjai követtek el! Kiváltképp bocsánatot kérünk mindazon zaklatásokért, amelyeket női és férfi szerzetesek, valamint más egyházi személyek által vezetett intézményekben követtek el! Továbbá bocsánatot kérünk a kétkezi munkával való visszaélések miatt, amelyeknek oly sok kiskorú vált áldozatává!

Bocsánatot kérünk azokért az időkért, amikor nem foglalkoztunk a különféle zaklatások áldozataival: sem együttérzéssel, sem az igazság és a tények felkutatásával, konkrét cselekedetek által! Bocsánatot kérünk!

Bocsánatot kérünk az egyházi hierarchia néhány azon tagjáért, akik nem vállalták fel ezeket a fájdalmas helyzeteket, csendben maradtak! Bocsánatot kérünk!

Bocsánatot kérünk a gyermekektől, akiket elszakítottak édesanyjuktól, s mindazon időszakért, amikor az egyedülálló anyáknak azt mondták, hogy tőlük elszakított gyermekük keresése – s ugyanezt mondták lányaiknak, fiaiknak, akik édesanyjuk után kutattak – halálos bűn! Ez nem halálos bűn, hanem a negyedik parancsolat [megvalósítása]. Bocsánatot kérünk!

Urunk, tartsd meg és növeld bennünk a szégyen és a bűnbánat ezen állapotát, s adj nekünk erőt elköteleződni amellett, hogy ezek a dolgok soha többé ne történhessenek meg, az igazság pedig jusson érvényre!

Ámen.

(Nyitókép forrása: theconversation.com)

süti beállítások módosítása