Jézus nőkre vonatkozó tanítása megváltoztatja a történelmet
SZEMlélek 2018. augusztus 28.

Jézus nőkre vonatkozó tanítása megváltoztatja a történelmet

Hiánypótló összeállítás jelent meg arról, hogy milyen feladatokat látnak el és hogyan érzik magukat a hazai katolikus egyházban tevékenykedő nők.

jezusnok.jpg

A cikk szerzője szintén egy hölgy, Laborczi Dóra, aki az érdekesség kedvéért evangélikus teológa. Az újságíró nem csupán interjút adott korábban a SZEMléleknek, de vendégszerzőnkként is üdvözölhettük.

Az alábbiakban a Képmás magazinban megjelent friss írásából szemlézünk néhány gondolatot, a teljes írás ide kattintva érhető el

Jézus előtt a nő „másodosztályú” volt, szinte rabszolga. Jézus nőkre vonatkozó tanítása megváltoztatja a történelmet. Megadja a nőket megillető méltóságot, és egy szintre helyezi őket a férfiakkal. A férfi nem előbbre való, és a nő nem valamivel lejjebb helyezkedik el, hanem egy szinten vannak. A férfi önmagában, nő nélkül – legyen akár anya, nővér, feleség, munkatársnő vagy barátnő – nem lehet Isten képmása.

A Katolikus Egyház – éppen a női szerzetesrendeken keresztül – rengeteget tett a nők felemelkedéséért, és ha a kereszténységet összehasonlítom a többi monoteista vallással, kitűnik, hogy a nők mennyire sokszínű szerepeket töltöttek be az egyház története folyamán. A Katolikus Egyházra ugyanakkor általában nem a drámai változások jellemzőek, ám a Ferenc pápa által megfogalmazottakat már az előző pápák is szorgalmazták. II. János Pál pápa beszélt például „női géniuszról” és új feminizmusról. Itt inkább egy lassú folyamatról van szó, amit ha valaki erőltet, akkor az visszatetszést, ellenállást szül.

...a jó katolikus nőnek sok gyereke van, és mindenben segíti a férjét, vagy jó szerzetesnő. Ami önmagagában nem rossz, de ha egy közösség akarva-akaratlanul ehhez kizárólagosságot kapcsol, az bántó és fájdalmas lehet, mert eltűnik az a nagyon fontos szempont, hogy Istentől kapott hivatásunkat előrébb kell helyeznünk az emberek értékítéleténél. A kialakult értékrend szerint pedig nem csak szereposztás van, de mindenki magától tudja a helyét. Nincs ugyan látható padsor, mint régen, ahol ez vizuálisan is érzékelhető volt, de annyiban ugyanúgy működik, hogy külön kérés nélkül mindenki ismeri a számára fenntartott területet, és azon nem szerencsés túllépnie.

(Forrás: kepmas.hu, fotó: bethlisteningtohim.blogspot.com)

süti beállítások módosítása