Majnek Antal: Tiltakozunk az új ukrán nyelvtörvény bevezetése ellen
Gégény István 2017. szeptember 22.

Majnek Antal: Tiltakozunk az új ukrán nyelvtörvény bevezetése ellen

A Munkácsi Egyházmegye püspöke is arra kéri Porosenko elnököt, hogy ne írja alá a kárpátaljai magyarok számára tragikus jövőt ígérő rendeletet.

majnek.jpg(Fotó: Thaler Tamás)

– Minden szinten tiltakozunk. Kérjük az ukrán elnököt, hogy ne írja alá a törvényt. Imádkozunk és reménykedünk, hogy így lesz – közölte a SZEMlélek blog megkeresésére Majnek Antal katolikus főpásztor. A valószínűsíthetően elsősorban az oroszok ellen irányuló nyelvtörvény kapcsán érdeklődésünkre hozzátette: békében élnek az orosz kisebbség tagjai Ukrajnában, "ők is rendes ukrán állampolgárok", nincs olyan feszültség, ami ilyen lépést indokolna. A püspök jelezte, hogy az elmúlt hetekben utazásai, elfoglaltságai miatt nem tudott alaposabban tájékozódni a témában, ezért további kérdéseink kapcsán a Kárpátalján működő Kezünkben a Jövő Alapítvány elnökéhez irányított, aki készséggel állt rendelkezésünkre.

– Abszurdum – jellemezte tömören a bevezetni tervezett nyelvtörvényt Kurmay Sándor. Róla annyit érdemes tudni, hogy akár a "kárpátaljai Böjte Csaba" megjelölés is illene rá, hiszen az általa irányított szervezet ugyancsak árva gyerekeket karol fel. Annyi különbséggel, hogy ők az árvaházakban, állami gondozásban élő gyerekeknek keresnek családokat, akik akár nevelőszülőként, akár örökbefogadóként adnak szerető otthont az ezt addig nélkülözni kénytelen fiataloknak.

Ha tényleg bevezetnék a törvényt, azt jelentené, hogy 5. osztálytól a magyar nyelv és irodalom órákon kívül minden tantárgyat ukrán nyelven kellene tanulniuk az Ukrajnában élő magyar gyermekeknek is. Ez Kurmay Sándor elmondása szerint katasztrófát jelentene, hiszen nagyjából 100 magyar iskolát érintene a döntés, amelyek egyáltalán nem tengődnek, hanem tele vannak az osztályok, aktívan működnek ezek az intézmények. – Érezhető az ukrán-orosz ellentét, de egy ilyen törvény miatt mindenkin csattanna a pofon: bolgárokon, magyarokon, lengyeleken, románokon. Sajnos a tiltakozásokkal párhuzamosan szimpátia-tüntetéseket is tartanak politikai szervezetek a törvény bevezetése mellett. Szerencsére a józan gondolkodású ukrán értelmiségiek is látják, hogy ezt a törvényt így nem szabadna bevezetni – mutat rá a helyi viszonyokra Kurmay Sándor.

kurmay.jpg

De mi történik, ha mégis bevezetik a törvényt? – Nem fogunk beletörődni. Tüntetni megyünk, mert a magyar oktatás, a magyar nyelv nagy érték. Én is szülőként aláírtam már petíciót, s ha bevezetik a törvényt, keresni fogjuk a lehetőségeket, hogy tiltakozzunk ellene. Ebben segíthetnek bennünket a kárpátaljai képviselők, akik nyilván készülnek egy ilyen forgatókönyvre, s az ő segítségükkel meg fogunk tenni mindent, amit megtehetünk – tette hozzá az alapítvány elnöke.

Kurmay Sándor úgy látja, a Magyarországon élők és a nemzetközi közösség is hozzájárulhat, hogy a helyes megoldás felé rendeződjön a helyzet. – Ha minél több országban tüntetésekkel fejezik ki az emberek az ellenkezésüket, az is fontos támogatást jelent. A magyar kormány pedig nemzetközi porondon képviselheti az érdekeinket, az Európai Unió ezáltal hatást gyakorolhat az ukrán döntéshozókra. Ha Ukrajna be szeretne lépni az EU-ba, aligha teheti majd meg ezt egy olyan törvény elfogadása után, amely ellene mond az uniós értékeknek – adott hangot reményének az elnök.

Van tehát értelme a tiltakozásnak, van alapja a reménykedésnek is.

(A Kurmay Sándort ábrázoló kép ebből a videóból származik.)

süti beállítások módosítása