A vallásosság környezetkímélő?
SZEMlélek 2017. július 17.

A vallásosság környezetkímélő?

A Budapesti Corvinus Egyetem két kutatója érdekes eredményre jutott a környezettudatos fogyasztást vizsgáló kutatásuk során.

erdo-kereszt.jpg

Csutora Mária és Zsóka Ágnes eredendően nem a vallásossággal való összefüggést vizsgálták, mintegy mellékesen figyeltek fel az érdekes mintázatra, miszerint:

a tradicionálisan vallásos gondolkodású emberek kisebb ökológiai lábnyomot hagynak az átlaghoz képest, míg az anyagiasság nagyobb környezeti terhet okozó életmóddal jár együtt.

Az 1000 fő megkérdezésével végzett, reprezentatív kutatás eredménye alapján a vallásukat komolyan gyakorlók boldogabbak, elégedettebbek az életükkel, emellett környezettudatosabbak is. Zsóka Ágnes véleménye szerint ennek egyik oka – a környezettudatos gondolkodás mellett – a vallásból eredeztethető mértékletesség.

Baritz Sarolta Laura domonkos szerzetesnő az erényeken alapuló gondolkodást véli a kutatás által kimutatott kapcsolat okának. Ezen erények az igazságosság, a szolidaritás és egymás tisztelete, amelyek ellene mondanak a fogyasztói logikának és a pazarlásnak. Véleménye szerint a környezettudatos értékrend a vallásos és spiritualitásra nyitott ember természetéből ered. 

(Forrás: mno.hu)

süti beállítások módosítása