Öt dolog, amit szívesen megtudnánk a kispapokról
SZEMlélek 2016. október 26.

Öt dolog, amit szívesen megtudnánk a kispapokról

Földönkívüliek? Robotok? Ne adj’ Isten hétköznapi emberek?

Egy amerikai papnövendék blogjában összeszedett öt tényt, ami újdonságként szolgálhat a laikus számára. A magyar fordítást a görögkatolikus szeminárium két növendékének köszönhetjük, teljes terjedelmében ITT olvasható.

seminarypic.jpg

  1. Normális vagyok!

Ha hisszük, ha nem, a kispapok is emberek, normális emberek! Nem mindegyikük él monostorban, járnak strandra, akad szabadideje és még karácsonyi szünete is! Nem fújja kívülről a Bibliát és nem feltétlen csak egyházi zenét hallgat, sőt, még tévésorozatokat is követ némelyikük!

  1. Nem magamért csinálom ezt.

Hát akkor miért? A blog szerzője egyszerű és nagyszerű választ ad: „érted! Az emberekért, akik ezt olvassák”

  1. Sok mindent feladtam azért, hogy itt legyek.

Talán nem volt jobb dolga annak a fiatal férfinak, minthogy szemináriumba menjen? Nem volt nehéz számára, hogy lemondjon karrierről, családról, a „normális” életről?

biking-4-vocations.jpg

  1. A szeminárium nehéz.

Amikor papként képzeli el a fiatal életét, hétköznapjait, akkor prédikálásról, gyóntatásról, betegekkel töltött időről gondolkodik. Ám a szemináriumi éveknek ehhez nem sok köze van, vallotta be a blog írója.

  1. Ezek ellenére boldog vagyok!

Rejtélyes, érthetetlen, kétségekkel teli – sok kispap számára Isten elhívása éppen ilyen. De Istenbe vetve bizalmukat nagy lépést tehetnek, ami maga a boldogság – s erre már számos példa sorakozik előttük szentek képében. Bár ettől válaszolni a hívásra még nem lesz könnyebb… „Viszont, ha megvan a hitünk, ez egy örökkévalóságot és egy szüntelen boldogságot ígér számunkra.”

süti beállítások módosítása