A gonosz és a szeretet verseng a virtuális vásznon
SZEMlélek 2021. február 06.

A gonosz és a szeretet verseng a virtuális vásznon

Az Igazság Művészete címmel rendezik meg az idei, hetedik Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált március elején.

bidf-2.jpg

A 2014-ben indult fesztiválon a világ élvonalbeli dokumentumfilmjeiből válogatnak, rangos nemzetközi zsűrit hívnak meg és értékes díjakat osztanak ki. Vendégül látják minden film alkotóját is, velük a vetítések után a közönség is találkozhat. A pandémia miatt idén mind a vetítések, mint a beszélgetések az online térbe kerülnek, és nem csak élőben csatlakozhatunk, hanem a felvételeket megosztják majd a fesztivál youtube csatornáján is.

Az idei kategóriák: a gonosz birodalma, a remény birodalma, a szeretet illetve a megbocsátás birodalma, és az ötödik csoportban magyar filmek versengenek az online vetítéseken. 

A fesztivál alapítói, Sós Ágnes filmrendező és Balogh Rita producer „misszionáriusok”, akik tudják, hogy az emberek szomjúhozzák az őszinte beszédet, vágynak arra, hogy azzal az érzéssel menjenek ki a moziból, hogy több lettem, gazdagodtam. Megdöbbentő, szívszorító, de felemelő, megindító és reményt adó történetek sorakoznak a műsorban,

valóságos emberek igaz történetei, ahol van ugyan rendező, de a forgatókönyveket az élet írja.

Most is az élet hozta, hogy zárva vannak a mozik, és minden nehézség és gyötrelem mellet van az ürömben öröm is: idén sokkal többen nézhetjük meg az alkotásokat. Némely filmek bepillantást engednek rejtett világokba, mások riadót fújnak, vannak, amelyek emlékeztetnek, vagy utat mutatnak, és mind valóban művészei az igazságnak.

Az idei fesztiválon harminc versenyfilmet vetítenek majd, ezek előzetese megtalálható a rendezvény honlapján. Az online filmtárban, a BIDF NET-en pedig folyamatosan bővül az elmúlt évek kedvenceinek választéka. Ha itt kikölcsönözzük valamelyik alkotást, azzal támogatjuk a rendezvényt, hogy jövőre is elhozzák nekünk a dokumentumfilmek krémjét.

Összeállította: Herbert Dóra

(Forrás és nyitókép: bidf.hu)

süti beállítások módosítása