Osztrák Alkotmánybíróság: szabad más öngyilkosságában részt venni
SZEMlélek 2020. december 14.

Osztrák Alkotmánybíróság: szabad más öngyilkosságában részt venni

Egy éve van a bécsi Parlamentnek a részletszabályok kidolgozására.

fotolia_85494912_suizidbeihilfe_3_szerk.jpg

Az osztrák Alkotmánybíróság pénteki döntésének értelmében 2022. január 1-jétől Ausztriában nem lesz büntethető többé az "öngyilkosság elkövetésében való segítségnyújtás". A taláros testület érvelésének alapja az önrendelkezési jog, mely szerintük sérül, ha az öngyilkosságban való részvételnek kivétel nélkül minden formája tilos. Szerintük az önrendelkezési jogba ugyanúgy beletartozik "az élet megformálásának joga, mint az emberhez méltó halálhoz való jog".

Az Alkotmánybíróság elnöke, Christoph Grabenwarter a határozat kihirdetésekor hangsúlyozta, hogy az egyének szociális és gazdasági körülményei befolyással lehetnek a betegségben szenvedők döntésére, így a törvényhozás feladata, hogy olyan jogszabályokat dolgozzon ki, melyek kizárják a visszaélések lehetőségét.

A döntést Ausztriában éles kritika fogadta.

A Katolikus Püspöki Konferencia szerint az Alkotmánybíróság döntése egy óriási visszalépés az emberi életet védő szabályozásban.

"Eddig minden osztrák állampolgár biztos lehetett abban, hogy az életére feltétel nélküli értékként tekintenek, egészen a haláláig" - nyilatkozta Franz Lackner salzburgi érsek, a konferencia elnöke.

Christoph Schönborn bíboros is élesen bírálta a határozatot. Óva intett attól, hogy a koronavírus időszakában még nagyobb legyen a nyomás az idős és beteg embereken, hogy azt érezzék, "útban vannak". A bíboros feltette a kérdést: "Ha valaki le akar ugrani a hídról, megpróbáljuk erről lebeszélni. Mostantól megengedett lesz egy utolsót lökni rajta? És ezt még helyesnek is tartjuk?" Szerinte az öngyilkosság mély sebet ejt a családban és a barátok között, még akkor is, ha idős korban történik. Reményét fejezte ki az iránt, hogy a Parlament "kellő bölcsességgel" keresi majd a megoldást arra, hogy "az emberölés ne válhasson rutinná".

Az ausztriai Szövetségi Orvosi Kamara sajnálatosnak nevezte a döntést, és egyértelműen az öngyilkosságban való aktív részvétel ellen foglalt állást. A szakmai érdekképviselet elnöke, Thomas Szekeres szerint az sem kizárható - mint ahogyan az már Németországban és Svájcban is működik - hogy "a halálba való segítés" üzleti modellé válik. "Ezt orvosetikai okokból minden orvosnak vissza kell utasítania. És senki nem kényszeríthető arra, hogy meggyőződésével ellentétben emberéletek kioltásában működjön közre".

Összeállította és fordította: Sáhó Eszter

(Forrás: kathpress.at, vaticannews.va, nyitókép: katholisch.de)

süti beállítások módosítása