Egyházi kettős mérce közéleti kérdésekben?
SZEMlélek 2020. december 07.

Egyházi kettős mérce közéleti kérdésekben?

A Demeter- és a Szájer-ügy kapcsán kérdezték a Klubrádióban Gégény Istvánt, a SZEMlélek médiacsoport kreatív igazgatóját.balance-2108024_1280_szerk.jpg

A médiaszakember múlt pénteken megjelent cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben két ügy kapcsán is társadalmi szintű morális válságról beszélhetünk hazánkban, egyházi vezetőink hallgatnak. Sem Demeter Szilárd írása, sem Szájer József napvilágra került tettei és azok hatása kapcsán nem kaptunk evangéliumi útmutatást a hazai történelmi keresztény felekezetek egyházi vezetőitől.

Az írás kapcsán Szénási Sándor műsorvezető kérdezte a kreatív igazgatót a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában, aki nyitó kérdésében arra volt kíváncsi, hogy hol az egyház lelkiismerete.

– Nem vagyok az egyházi vezetők helyében, de az ilyen esetekben mind a keresztényekben, mind a társadalom egészében mindig felmerül az a dilemma, hogy közéleti kérdésekben egyáltalán meg kell-e szólalnia az egyházi vezetőknek vagy nem – kezdte Gégény István. Külföldi példákat említve elmondta, hogy az elmúlt időszakban Olaszország és Németország esetében is az volt tapasztalható, az ottani egyházi vezetők – evangélikusok, katolikusok – nagyon hamar és nagyon egyértelműen reagáltak, amikor valamelyik politikus morális dilemmát, morális válságot okozott a társadalomban.

Szerinte Magyarországon ez nagyon hullámzó. Volt arra példa az elmúlt időszakban, hogy a református, az evangélikus és a katolikus egyházi vezetők nagyon bátran és határozottan megfogalmazták a véleményüket közéleti kérdésekben. De sokakban felmerül a kérdés, hogy míg ezek a kormánypárt oldalán, azzal egyetértésben történtek (például Sargentini-jelentés vagy Niedermüller Péter megszólalása), addig ebben a két ügyben, ami a kormánypárthoz kapcsolódik, ami számukra kellemetlen, miért van nagy hallgatás. – Ez bizony szerintem egy aránytalanságra utal, és nem vet jó fényt az egyházi vezetőkre – fejtette ki véleményét.

Míg a műsorvezető szerint a Fidesz és a kormány került mindkét esetben kellemetlen, önmagával meghasonlott helyzetbe, Gégény István szerint míg a Demeter-ügy csak belföldön okozott morális válságot, a Szájer-ügy soha nem látott módon, nemzetközi szinten tette nevetségessé Magyarországot. A külföldi lapok a magyar alkotmány egyik megalkotójáról beszélnek és egy olyan országról, ahol a szexuális másságot – szerintük – kirekesztő módon kezelik. – Egy nagyon komoly negatív nemzetközi hullám csapta meg Magyarországot egyetlen cselekedet miatt – tette hozzá.

Gégény István szerint, ha visszatekintünk a Borkai-ügyre, igenis van egy morális kétség abban, hogy jó irányban haladnak-e a dolgok. – A cikkem egyfajta reakció volt arra, hogy kerestem, mihez tudnék kapcsolódni keresztény emberként. De úgy tűnik, hogy egyelőre nincs mondanivalója az egyházi vezetőknek.

Összeállította: Sáhó Eszter

(Nyitókép: pixabay.com)

süti beállítások módosítása