Így reagáltak a magyar püspökök az aktuális közéleti morális botrányokra
Gégény István 2020. december 04.

Így reagáltak a magyar püspökök az aktuális közéleti morális botrányokra

Megmutatjuk az összes nyilatkozatot.

duett.jpg

Gyakran éri az a kritika a hazai keresztény egyházi vezetőket, hogy morális érintettségű közéleti témákban hallgatagok, talán beszédesnek is érzékelhető ez a nem túl lánglelkű csendesség. Fabiny Tamás evangélikus püspök önkritikusan még a bűnös hallgatás és az "állványimádás" előfordulásáról is őszintén vallott a SZEMléleknek adott interjúban.

Az utóbbi időben annyira mégsem panaszkodhatunk, hiszen Niedermüller Péter egyik bántó, egyszersmind alaposan félreérthető kijelentése kapcsán hamar mind a katolikusok, az evangélikusok és a reformátusok is nyilatkozatban tiltakoztak, Veres András aztán tovább is vitte ezt a vonalat. Ugyanő a Sargentini-jelentés kapcsán sem késlekedett nemzetközi hallgatóság előtt kiállni a magyar kormány álláspontja mellett.

Ezek alapján joggal lenne feltételezhető, hogy mind Demeter Szilárd gyűlöletkeltő írása kapcsán – amire még a témában közvetlenül nem annyira érintett Magyar Tudományos Akadémia vezetői is reagáltak –, majd a Szájer József napvilágra került tettei által előidézett,

hazánkat az egész világ előtt lejárató, évtizedek óta nem tapasztalt morális válságot okozó ügy vonatkozásában a keresztény egyházi vezetők ismét megfogalmazzák iránymutató gondolataikat.

Nemet mondjanak határozottan arra, ami a keresztény értékek mentén elfogadhatatlan, hitelesen képviselve az evangélium lelkületét. Azért is indokolt lenne a megszólalás, mivel éppen pár napja, december 1-jén üléseztek a magyar katolikus püspökök, december 2-án pedig közgyűlést tartott a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa.

Íme, a jelenleg elérhető információk alapján – a Magyar Kurír, az evangelikus.hu és a reformatus.hu tartalmai mentén – így reagáltak a két esetre a hazai történelmi keresztény felekezetek egyházi vezetői:

 

 

 

 

 

 

Amennyiben változik a helyzet, a későbbiekben esetleg megszólal bárki az érintettek közül, hírt fogunk adni róla.

(Képek forrása: MTI)

süti beállítások módosítása