Ferenc pápa is gratulált Joe Bidennek, tisztán zajlott az elnökválasztás
SZEMlélek 2020. november 13.

Ferenc pápa is gratulált Joe Bidennek, tisztán zajlott az elnökválasztás

A tények cáfolják a csalással vádaskodók véleményét.

bidenfrancis.jpgE sorok írásakor 2 államban nem hirdettek még végeredményt az USA elnökválasztási folyamatában: Észak-Karolinában Donald Trump vezet, Georgiában pedig Joe Biden. Ez azonban nem befolyásolja a végeredményt, ugyanis Arizona választópolgárainak többsége a demokrata jelöltre szavazott, akinek így megkérdőjelezhetetlen többsége alakult ki. Mint sokak számára ismert, 270 elektori szavazatra van szükség az elnöki poszt elnyeréséhez, Joe Biden pedig már most 290 elektornál jár, szemben Donald Trump 213 elektorával szemben. A hátrány tehát behozhatatlan, az állás megfordíthatatlan.

November 12-én Joe Biden beszélt Ferenc pápával, aki a BBC tájékoztatása szerint "áldását küldte és gratulációját fejezte ki" a megválasztott elnöknek. A brit médium idézi az Amerikai Egyesült Államok választási bizottságának közleményét, amely szerint "az amerikai történelem legbiztonságosabb választása" zajlott 2020 őszén, "semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy bármilyen törlés fordult volna elő a szavazási rendszerben, elvesztek volna szavazatok, megváltoztattak volna, vagy más módon befolyásoltak volna szavazatokat".

A több kormányzati szerv felelős szakembereiből álló "Election Infrastructure Government Co-ordinating Council" azt is megemlíti ide kattintva elérhető nyilatkozatában, hogy tudomásuk van "számos megalapozatlan állításról és álinformációkról, amelyek a választással kapcsolatban terjednek. Ezek ismeretében is teljesen megbíznak a választás biztonságában és tisztaságában, ugyanerre a bizalomra hívnak mindenkit.

Összeállította: Gégény István

(Források: Vatican NewsBBC, CISA)

süti beállítások módosítása