A NEK sikere azon is múlik, hogy lelki egyensúlyunk helyreáll-e addig
SZEMlélek 2020. november 09.

A NEK sikere azon is múlik, hogy lelki egyensúlyunk helyreáll-e addig

Terrorizmusról, pandémiáról és a szeretet erejéről is beszélt Erdő Péter bíboros a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus podcastjának vendégeként.

_mg_5088_4.jpg

 A bíborost Gyarmati Orsolya kérdezte a NEK podcast-sorozatának legutóbbi, harmadik adásában, aki egy sokunkat foglalkoztató aktualitással nyitott. Hogyan is lenne jó kezelni a nizzai és a bécsi terrortámadások után érzett tehetetlen dühöt és haragot? 

Erdő Péter rávilágított, hogy a haragból nem jó táplálkozni. A 7 főbűn egyikéről beszélünk, egy olyan "állapotról, beállítottságról", melyből további bűnök fakadnak. A harag szerinte érthető, hiszen "természetes, hogy az ártatlan áldozatok láttán az embert elfogja a harag, de a Szentírásban is azt olvassuk, hogy ha haragusztok is, ne vétkezzetek". 

"Felmerül a kérdés, hogy ilyen események láttán, hogyan tudjuk gyakorolni a keresztény szeretetet?" 

A szeretet mindenki felé kötelez bennünket, de elsősorban a hozzánk közel állók, a ránk bízottak iránt. A bíboros szerint végső soron Jézusnak az ellenség szeretetéről szóló tanítása adhat támpontot, mely szerint még ha védekezünk is, meg kell tartanunk egyfajta mérsékletet. "Ez az egyház ősi tanítása a jogos önvédelemről" - tette hozzá. 

 A világméretű és tartósan velünk lévő koronavírus-járvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy félelmünk természetes, "hiszen egy olyan erővel állunk szemben, melynél nem tudjuk, hogy hogyan védekezzünk." 

Kérdésre válaszolva a bíboros összehasonlította a gyermekkorában átélt fertőző gyermekbénulás időszakát a mostanival, és kiemelte: a bizalmatlanság sokkal erősebben van jelen ma, mint évtizedekkel ezelőtt. Ennek oka szerinte, hogy a tömegtájékoztatásban "ezt is, azt is lehet hallani, melyekről aztán kiderül, hogy mégse úgy van." Még a szakmai, tudományos híreket is ez jellemzi. Nem lehet tudni, hogy egyik vagy másik találmányt éppen melyik érdekcsoport próbálja befeketíteni. Az emberek ettől elbizonytalanodnak. 

A jövő őszre tervezett NEK-kel kapcsolatban elmondta, bíznak abban, hogy a járvány tekintetében olyan akut probléma már nem lesz, mint most. De hogy mennyire áll helyre az emberek lelki egyensúlya, az még kérdéses. A pandémia okán ajándékba kapott plusz egy évet arra is felhasználják, hogy a "nem pontosan kiérlelt" feladatokat pótolják. A zene területét említve elmondta, hogy elkészült a NEK-himnusz új zenéje, de egy roma és egy Budapest mise anyaga is. Megújult a Katolikus Énekeskönyv, mely reményei szerint meg is jelenik még a NEK előtt. 

Az interjú teljes hanganyaga IDE kattintva érhető el.

Összeállította: Sáhó Eszter

(Forrás: tar.eucharisztikuskongresszus.com, nyitókép: iec2020.hu)

süti beállítások módosítása