A Fratelli tutti a gyakorlatban
SZEMlélek 2020. október 31.

A Fratelli tutti a gyakorlatban

Felfüggesztett olasz kávé

javier-carrasco-3ikc9jch-e4-unsplash.jpgKörüljár a közösségi oldalakon egy kis beszámoló arról, ahogyan az olaszok már gyakorolják, amire a pápa legfrissebb enciklikája is biztat.

Olaszországban sok kávézóban láthatunk olyat, hogy valaki, többnyire szegényes ruházatban, kér egy kávét, megköszöni, elfogyasztja, majd fizetés nélkül távozik, mégsem fut utána a pincér. Ugyanis régóta létezik a "felfüggesztett" kávé intézménye: aki teheti, kettőt fizet – egyet visz, a másik ital fejében pedig egy kis cédulát kiakasztanak a falra. Akinek szüksége van rá, az ezekből a cédulákból válthat ki egyet.

Még a XX. század elején, Nápolyban alakult ki ez a szívmelengető szokás, a gyári munkások között: akit szerencse ért, sospesot rendelt, két kávé árát fizette, de csak egyet fogyasztott, majd később egy szegény ember igénybe vehette az előre kifizetett italt. A 2008-as válság nyomán világszerte sokan követték az olasz mintát, ahogy a suspendedcoffees.com oldal egyre bővülő listájából is látható.

Idehaza is működnek civil segítő-körök, adj-enni dobozok, ahol elhelyezhetünk élelmiszert, kész ételt, akinek pedig szüksége van rá, elviheti onnan.

Az egyik legfontosabb eleme ezeknek a megoldásoknak a szegények iránti tisztelet. A rászoruló személynek nem kell könyörögnie, mindenki annyit ad, amennyi tőle telik, amennyit jó szívvel tud, és a világ egy kicsivel szebb, barátságosabb lesz minden örömmel adott és fogadott ajándéktól.

Összeállította: Herbert Dóra

Nyitókép: unsplash.com

 

süti beállítások módosítása