Állandó háborúskodásra "kompromisszumok művészete" az új párt válasza
Gégény István 2020. október 16.

Állandó háborúskodásra "kompromisszumok művészete" az új párt válasza

A Pálinkás József egykori miniszter, az MTA volt elnöke által vezetett friss politikai formáció sokszínűségre és erkölcsi tartásra törekszik, több teret kínálva a nőknek a közéletben.

uvnp1.jpg

– Nagy szükség lenne egy igazi kereszténydemokrata pártra Magyarországon – egy felvállaltan szocialista elveket magáénak valló újságíró ismerősöm évekkel ezelőtt megfogalmazott sóhaja jutott az eszembe, amikor az Új Világ Néppárt (ÚVNP) október 15-e délelőttjére meghirdetett zászlóbontó sajtótájékoztatójára készültem. Sajátos esemény volt, hiszen egyrészt virtuálisan találkozhattunk a párt vezető képviselőivel, másrészt zártkörűen tartották az alkalmat – nem világos, milyen elv mentén és kik kaptak meghívást –, továbbá minden feltett kérdésre részletesen, a forró kása kerülgetése nélkül válaszoltak a megszólítottak. Mindez így, összességében meglehetősen ritka együttállásnak számít a hazai médiavalóságban.

Az előérzetem ugyanakkor megcsalt: az új párt tudatosan vállalja politikai sokszínűségét. A korábbi Orbán-kormány miniszteréből lett pártelnök mellett egykori SZDSZ-es, volt LMP-s személyek is összeálltak a multinacionális vállalati környezetből és jogászi területről érkező alapemberekkel. Saját szavaik szerint

vannak köztük konzervatív értékrendűek, liberálisok, zöldek egyaránt. És ez szerintük nemhogy hátrány lenne, épp ebben (is) látják kifejeződni azt a bizonyos "új világot".

A sok szín közös nevezője az elhangzottak alapján leginkább az erkölcsi tartásban érthető tetten, amit egy 18 pontból álló etikai kódex formájában írásba is foglaltak. Ha sikerül megvalósítani/betartani az abban vállaltakat, egészen biztosan lesz egy olyan párt hazánkban, amelynek tagjai soha nem hazudnak a választóknak.

– A politikusok beszédei ma ártalmas tartalomnak minősülnek, még a 18 év feletti korosztályra vonatkozóan is. Az erkölcsi tartás a legnagyobb hiánycikk a hazai politikában. Mi nem vagyunk szerelmesek a hatalomba, viszont elegünk van abból, ami Magyarországon történik – fogalmazott Ábrahám Júlia, az új párt alelnöke (a nyitóképen balról a második személy). A jelenlegi kormányra utalva szerinte "uralják a nyilvánosságot, uralják az egyházakat".

Az ÚVNP kiemelkedően szeretné helyzetbe hozni a nőket a politika világában, elismerve, hogy ez kétségkívül kemény terep, nehéz hivatás, mégis szükség van szerintük a kifejezetten női szempontok érvényesítésére.

Női kvótát nem terveznek ugyan egyelőre meghatározni, de törekedni fognak a hölgyek pártbeli aktivizálására.

Pálinkás József elnök (ő látható a nyitókép közepén) megszólalása, egész habitusa Antall József karakterét idézte fel bennem: a tudomány embereként a matematikai, fizikai példák sem maradtak el részéről, miközben a magyar politikusi vehemenciától meglehetősen idegen stílusban, higgadtan, szelíd határozottsággal fogalmazta meg gondolatait. – A józanul gondolkodó embereknek elegük lett a politikából. Politikai fordulatra van szükség, amely kormányváltást igényel. Ehhez azonban sok békeszerető, tiszta kezű emberre van szükség. Azokkal szemben, akik korábban csődbe vitték az országot, és azok ellenében, akik most zsákutcába vezetik hazánkat, pártunknak új ajánlata van a választók felé. Kormányzóképességünket a tagjaink által képviselt politikai tudás garantálja. Ellenségek kijelölése, állandó háborúskodás helyett a kompromisszumok művészetét kívánjuk megvalósítani, mert szerintünk így hozhatók meg az ország számára legjobb döntések – határozta meg küldetésük alapját a pártelnök.

– A nőket elfelejtette a politika. Mi vidékieket és fővárosiakat is megszólítunk, szakmunkástól a professzorig széles választói kört szeretnénk elérni. Ma az életünk számos területén jelen van a félelem, amellyel szemben

a sikeres politika kulcsa az egymásban bízó, sokszínű emberek közössége lehet.

Szeretnénk megszólítani a kiábrándultakat, a bizonytalanokat, s mindazokat, akik szeretnének boldogok lenni idehaza – tette hozzá Lantos Gabriella, a párt elnökségi tagja (a nyitókép bal szélén szerepel).

Miután egyértelműen kormányváltást céloznak meg, kérdésünkre, hogy ez miként lehet reális cél egy ma született párt számára, az elnök egyrészt más országok rövid idő alatt jelentős sikereket elérő pártjait említette, másrészt szerinte a pandémia miatt is lendületesen változó világban élünk, ahol bármi előfordulhat. – Először fel kell kerülnünk a politikai térképre, s ha ez megvalósul, a 2021 őszén kezdődő kampányban már eséllyel szállhatunk be a 2022-es választási megmérettetésbe – tette hozzá Lantos Gabriella.

A sajtótájékoztatót követően úgy éreztem, még bőven maradtak bennem kérdések, kétségek az új párt kapcsán, így délután megkerestem Pálinkás József pártelnököt, aki készséggel válaszolt az érdeklődésemre.

– Fél nappal a pártalapítás bejelentése után tele van Önökkel a hazai média. Milyen érzések vannak most Önben?
– Sok visszajelzést kaptam, többen máris megkerestek azzal, hogy miként tudnának belépni a pártba. Több tucatnyian jelezték a csatlakozási szándékukat, ami fél napon belül, azt gondolom, pozitív eredmény. Győr-Moson-Sopron megyétől kezdve az ország különböző részeiről szeretnének belépni közénk, nem kizárólag Budapestről keresik a kapcsolatot velünk.

– A sajtótájékoztató megszólalói és velük együtt az alapító tagok alapján felmerül a dilemma, hogy miként kívánják a nem értelmiségi, fiatalabb korosztályt elérni, aktivizálni?
– Az ember pártot az ismerőseivel, barátaival alapít, akikkel régóta jól működő kapcsolata van. Az alapítói kör tehát egy adottság, hiszen a közvetlen baráti köröm nem fogja át a 18-90 éves korosztályt. Ezzel együtt határozott célcsoportként tekintünk a fiatalokra, miután az oktatás jelentős előtérbe helyezése, egy modernebb, sokkal kreatívabb oktatási környezet megvalósítása a célunk. Emellett hangsúlyos célunk a nők politikai aktivitásának fokozása, ezáltal pedig a politikusnők nagy hatást tudnak a gyermekeik irányába kifejteni. Hogy miként szólíthatóak meg a mai fiatalok, arra nincsenek egészen pontos receptek. Nyilván az ő hangjukon, az általuk kedvelt módon kell szólnunk hozzájuk. Ma nem lehet az 50 évvel ezelőtti módszereket alkalmazni. Nagy feladat számunkra is, hogy azt mondjuk, amit közvetíteni akarunk, de úgy mondjuk, hogy befogadható legyen. Ezt a kihívást tanárként is jól ismerem. Hosszú kioktatások helyett világos, egyszerű mondatokra van szükség, az ő eszközeikkel kell kommunikálnunk. Azt gondolom, maga a sajtótájékoztatónk is rendhagyónak tekinthető – nem láttam még olyat, hogy egy párt Zoom-on tartott volna ilyen eseményt, bár nem zárom ki, hogy nem mi voltunk az elsők e téren.

– Néhány ember számára talán meglepetést, akár csalódást jelenthet, hogy konzervatív politikusként nem egy konzervatív pártot alapított többedmagával. Miként garantálható, hogy az említett tudatos politikai többszínűség oltárán, a kompromisszumok megkötése közben nem áldozódnak-e fel az Ön által is fontosnak tartott értékek?
– Meggyőződésem, hogy az értékek összhangja megteremthető. A szolidaritást például sokan baloldali értéknek tartják, de ugyanúgy beletartozik a konzervativitásba, mint az ökológiai szempontok képviselete. Ahogy egy társadalomban meg kell teremteni az értékek harmóniáját, ugyanúgy egy pártban is meg kell tudni tenni ezt. Pragmatikus középpárt szeretnénk lenni, aminek a kötőszava nem a "vagy-vagy", hanem az "és".

– Maga a sajtótájékoztató a meghívott médiumok kapcsán is különleges volt. A jövőben hasonlóan szűk újságírói kör által terveznek kapcsolatot tartani a nyilvánossággal?
– Az első sajtótájékoztatót nem kívántuk terhelni azzal, hogy a sajtóetikát be nem tartó orgánumok munkatársai ott trollkodjanak. Sajnos az a tapasztalatom, hogy vannak olyan médiumok, amelyek nem érdeklődő sajtóként viselkednek, hanem megmondóként. Természetesen minden médium rendelkezésére állunk, de ezt a sajtótájékoztatót nem kívántuk olyan eseménnyé tenni, ahol a provokáció dominált volna. Így is történt: olyan médiumok munkatársai voltak jelen, akik kérdezni akartak, nem pedig megmondani.

süti beállítások módosítása