Kína igyekszik meglovagolni a COVID-hullámot
SZEMlélek 2020. október 10.

Kína igyekszik meglovagolni a COVID-hullámot

Ha már járvány van, legalább vegyük hasznát!

covid-biztos-varos2.jpegKína új várost épít a semmiben. Évente átlagosan 20 új város épül a hatalmas országban, és nem ez az első köztük, amely a jövő ökologikus, fenntartható városainak modellje lehet. De most már a járvány tapasztalatait is felhasználják, olyan várost tervez a pályázaton nyertes Guallart spanyol építésziroda, amely lockdown idején is élhető marad, mert önellátásra is képes. A tervező szavai szerint:

Megoldásokat kell találnunk a bolygónkon egy időben zajló különféle válságokra annak érdekében, hogy biogazdaságon alapuló, új városi életet teremtsünk.

Ez azt jelenti, hogy a lakások mind rendelkeznek majd erkéllyel, terasszal, amely nem csak szabad levegőt biztosít akár karantén idején is, de csomagszállító drónok fogadására is alkalmas; a városon belül lesznek veteményeskertek, a házakban közösségi terek, sportolási lehetőség. A lakóegységekben modern, fenntartható megoldásokat alkalmaznak, ez nem csak napelemeket és energiatakarékos berendezéseket jelent, hanem a víz újrahasznosítását, szinte komplett "belső anyagcserét". A közlekedés is környezetkímélőbb lesz, sok utcán csak gyalogosok és kerékpárosok járhatnak majd.

A város egészében ember- és környezetbarát lesz, alkalmas arra, hogy esetleges újabb bezártság idején is teljes életet élhessenek a benne lakók.

Vannak persze fenntartások is Kína új, high-tech városaival szemben, hiszen a csúcstechnológia lehetőséget ad a lakók teljeskörű kontrollálására is, és Kína minden gazdasági nyitottsága mellett még mindig kommunista ország...

Összeállította és fordította: Herbert Dóra

Forrás: insider.com

Nyitókép: guallart.com

süti beállítások módosítása