Beer Miklós a szavak erejéről
SZEMlélek 2020. szeptember 30.

Beer Miklós a szavak erejéről

A püspök szerint újra meg kell tanulnunk szépen beszélni, szépet mondani és dicsérni.kepernyofelvetel_120_szerk.png

"Soha nem hazudtam neked. Mindig megmondtam az igazság egy verzióját." Az idézet Jack Nicholson klasszikusa a Minden végzet nehéz című filmből.

De vannak-e az igazságnak verziói, és váltogathatjuk-e ezeket anélkül, hogy meglenne a böjtje? A film megadja a hollywoodi választ, és Beer Miklós is valami hasonlóval foglalkozik legújabb kisvideójában: a szavak erejével és a kapcsolatok legalapvetőbb feltételével, a bizalommal.

Mert mi is a hazugság? Sokszor csak egy jóindulatú füllentés, a másiknak a valóságtól való megóvása... Igen, így is kezdődhet, de a püspök szerint ebből nem lehet kikeveredni, és a hazugság újabb hazugságot fog szülni:  "Utólag az ember mindig megérti, belátja, hogy sokkal jobb mindent őszintén elmondani, tájékoztatni egymást."

Beer Miklós arra is ráirányítja a figyelmünket, hogy egymáshoz intézett szavainknak ereje van. A mindennapokban egymás bátorítása, vigasztalása, de egy egyszerű jó szó is azt üzeni a másiknak, hogy figyelünk rá, hogy szeretve van. "Meg kell tanulnunk szépen beszélni, szépet mondani és dicsérni" - mondja a püspök.

Azt is sajnálatosnak tartja, hogy egyre kevesebb embernek köszönünk. Már faluhelyen is kiveszőben van az a szokás, hogy az utcán mindenki köszön mindenkinek. Gyermekeink is ezt látják tőlünk, így hiába a nevelés, szépen-lassan ők is le fognak szokni arról, hogy örüljenek egy-egy találkozásnak.

Miklós püspök videójának végén arra buzdít mindenkit, hogy legyünk őszinték, hogy "kedvesen, figyelmesen és jókedvűen" beszéljünk egymáshoz és hogy tudjunk dicséretet mondani egymásnak.

Az egykori váci megyéspüspök tavaly indított alapítványáról itt adtunk hírt.

A képre kattintva elindul Beer Miklós legfrissebb kisvideója:

Összeállította: Sáhó Eszter

süti beállítások módosítása