Akiknek a munkájára minden nap figyel az egész ország
Sáhó Eszter 2020. szeptember 27.

Akiknek a munkájára minden nap figyel az egész ország

150 éve része az életünknek az Országos Meteorológiai Szolgálat.

20200925_175344_2_szerk.jpg

Nem tudom, van-e még egy olyan állami intézmény, melynek munkájára ennyien odafigyelnénk nap mint nap. A televíziónak köszönhetően munkatársaik közül néhány arc legendássá vált. Az időjárás-megfigyelések, -mérések majd az -előrejelzés mindazonáltal ma már jóval többet jelentenek puszta tudományos ismeretnél: emberi döntések fontos tényezőjévé váltak, melyek a klímaváltozás korszakában társadalmi szinten is egyre jelentősebbek. Ennek a múltnak és jelennek a megünneplésére került sor szeptember 25-én a Várkert Bazárban.

A vendégeket Gundel Takács Gábor köszöntötte, aki elsőként Dr. Radics Kornéliát, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét szólította a színpadra. Elnök asszony köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy a meteorológia tudománya az ember kezdetektől szűnni nem akaró tudásvágyának a következménye. Hangsúlyozta, hogy hosszú volt az az út, amíg "az emberi észlelést felváltotta a mérések automatizálása és a távérzékelési eszközök térhódítása".

Az OMSZ első jogelődjének, a Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézetnek az alapító határozatát Ferenc József 1870. április 8-án jegyezte ellen, és Schenzl Guido igazgató vezetésével Európában harmadikként kezdődött el nálunk "a meteorológiai állomáshálózat fejlesztése, a mérések szervezése és kiértékelése, valamint az ország éghajlati viszonyainak a feltárása".

Az elnök úgy fogalmazott, hogy "a 21. században nem csupán a kutatásból, hanem a tudományos eredményekre fogékony emberből is több lett. A társadalom érdeklődővé, érzékennyé, sőt számonkérővé vált. Ezért ma már nem elegendő azt a kérdést megválaszolnunk, hogy milyen lesz az időjárás, sokkal inkább arra a kérdésre kell felelnünk, hogy milyen hatása lesz a várható időjárásnak?"

20200925_161848_szerk_1.jpgDr. Radics Kornélia OMSZ-elnök köszöntője a Várkert Bazárban

Horváth Gyula, az OMSZ szakmai elnökhelyettese olvasta fel Áder János köztársasági elnök köszöntő levelét, melyben hangsúlyozta: a klímaváltozás miatt a döntéshozók számára létfontosságú, hogy az OMSZ naprakész információkkal rendelkezzen hazánk időjárási viszonyairól. A miniszterelnök nevében Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott üdvözölte a jelenlévőket, majd felolvasta és átadta az OMSZ elnökének Orbán Viktor köszöntő levelét. A kormányfő levelében kiemelte, hogy az OMSZ nemcsak a döntéshozóknak, hanem mindenkinek segítséget nyújt a mindennapok tervezéséhez, gratulált az Európában elsők között létrehozott, nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő intézmény fennállásának 150. évfordulójához, és megemlítette azt is, hogy a 2021-es költségvetési évben a meteorológiai szolgálat tekintetében is lesz előrelépés.

Megtisztelte jelenlétével az ünnepséget Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkára is, aki jól hallhatóan közvetlen kapcsolatot ápol magyar kollégájával: míg mindenkit betöltött tisztségének megfelelően köszöntött a jelenlévők közül, az OMSZ elnökét baráti módon így szólította meg: "Kedves Kornélia, örülök, hogy itt lehetek!" A finn származású főtitkár elmesélte, hogy nem először jár Magyarországon: főtitkárként negyedik alkalommal, de előtte turistaként is többször meglátogatta hazánkat. Felidézte, hogy

Magyarország 1873-ban egyik alapító tagja volt a meteorológiai szolgálatok nemzetközi összefogásából létrejött világszervezetnek.

Két döntéséért pedig gratutált a jelenlegi kormánynak. Úgy fogalmazott, hogy "a meteorológiai adatokhoz való nyílt hozzáférés lehetőségének megteremtése és a katonai védelemmel kapcsolatos meteorológiai fejlesztésekbe való befektetések mindegyike többszörösen meg fog térülni az országnak". Gratulált az ország EUMETSAT-hoz (Meteorológiai Műholdak Hasznosításának Európai Szervezete) való csatlakozásához, és külön kiemelte Dr. Radics Kornéliának a Meteorológiai Világszervezet VI. régiójában (ide tartozik Európa, a Közel-Kelet és a Kaukázus térsége) betöltött alelnöki tevékenységét. Nem rejtette véka alá, hogy a 2021-től egyelőre betöltetlen elnöki pozícióban is szívesen látná magyar kollégáját. "A kompetens és felkészült vezető a jó működés záloga" - zárta gondolatait a főtitkár.

Nagy István, az OMSZ szakmai felügyeletét ellátó miniszter szintén kiváló szakmaisággal és megbízhatósággal jellemezte a háttérintézmény munkáját és annak elért eredményeit. A többi döntéshozóhoz hasonlóan a miniszter is hangsúlyozta, hogy az előrejelzések súlya megnövekedett, és többek között az agrárium versenyképességének megőrzéséhez is elengedhetetlenül fontos. Az illetékes állami vezetők közül jelen volt még a rendezvényen dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár, László Tibor Zoltán környezetügyért felelős helyettes államtitkár, valamint elfogadta a meghívást Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is.

20200925_172035_2_szerk.jpgSzabó Balázs Bandája a színpadon

Több, az OMSZ-tól független állami szervezet is megemlékezett a jubileumi évfordulóról. A Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálata elsőként adományozott Rédey István-emléklakettet egy szervezetnek, mely "a polgári és katonai meteorológiai szolgálatok közös, csaknem 100 éves múltját is idézi". A Magyar Posta idén május 4-én ünnepi bélyeget bocsátott ki Baticz Barnabás grafikusművész tervei alapján az intézmény tiszteletére, a Magyar Nemzeti Bank pedig első ízben bocsátott ki négyzet alakú emlékérmeket a meteorológiához kapcsolódó, Molnár Mercédesz szobrászművész alkotta motívumokkal.

És ha valaki azt gondolta volna, hogy a többi művészeti ágat nem tudja megihletni a meteorológia, nagyot tévedett. A Forgatag Művészeti Társaság táncosai színpadra vitték mindennapi, időjárással kapcsolatos dilemmáinkat. Természetes szemléltető eszközként használták az esernyőt, de előkerült a modern technika is, hiszen tucatnyi SMS és egyéb üzenet tud gazdát cserélni akár néhány perc leforgása alatt is, ha az időjárásváltozás miatt módosítanunk kell egy baráti összejövetel helyszínén. Az estébe nyúló eseményt a kiváló muzsikusokból álló Szabó Balázs Bandája zárta, akiknek szintén nem volt nehéz személyes tapasztalatokat megosztaniuk az időjárás és a szabadtéri koncertek egymásra utaltságáról.

Így emlékeztünk meg, nyugodt szívvel mondhatom, hogy méltó módon az egyik legrégebb óta fennálló állami intézményünkre, melyre mindig is szükség lesz, mert ahogy az elnök asszony fogalmazott, "az időjárás nem függ az államformától, nem függ az emberek jólététől és az államhatároktól sem".

süti beállítások módosítása