A Szentföldön kínálnak házakat a ferencesek
SZEMlélek 2020. augusztus 29.

A Szentföldön kínálnak házakat a ferencesek

A Szentföld gondnoksága több ezer rászoruló keresztény számára biztosít otthont, akiknek esetleg el kellene hagyniuk szülőföldjüket

israel-107946_1920.jpg

Amióta Assisi Szent Ferenc 1217-ben megalapította a Szentföld tartományt, a katolikus egyház részéről a ferences testvérek a hivatalos gondozói, és hűen szolgálják Jézus Szent helyeinek földjét.

Az általuk felügyelt ingatlanok közé tartoznak a jeruzsálemi Szent Sír templom szentélyei, a betlehemi Betlehem bazilika, valamint az egész Szentföld területén további 74 egyéb szentély.

Ezen kőből épített épületek mellett a ferences rend úgy látja, hogy küldetése a Szentföld „élő köveinek” védelme, akik azok a helyi keresztények, kiknek jelenléte az elmúlt száz évben drasztikusan csökkent.

Minőségi iskolák biztosításával és ösztöndíjak finanszírozásával, amelyek révén a fiatal keresztények megvalósíthatják álmaikat anélkül, hogy el kellene hagyniuk szülőföldjüket, a ferences szerzetesek reményt nyújtanak arra, hogy a keresztény jelenlét a Szentföldön folyamatos legyen. 

A ferences püspökök egyik legkritikusabb projektje a lakóhely biztosítása a rászorulók számára. Mintegy 2050 embernek adnak otthont Jeruzsálem több, mint 582 házában, további 72 házban pedig Betlehemben.

A koronavírus-járvány miatt a Vatikán április 2-án elhalasztotta a hagyományos nagypénteki gyűjtést a Szentföld keresztény közösségei javára. Erre a gyűjtésre most szeptember 13-án kerül sor a gyülekezetekben. A bevétel a keresztények folyamatos jelenlétét támogatja a Szentföldön, biztosítva, hogy továbbra is gyakorolhassák hitüket és oktathassák gyermekeiket.

Ha valaki többet szeretne megtudni arról, hogy a ferences testvérek hogyan segítenek életben tartani a kereszténységet a Szentföldön azáltal, hogy lakást biztosítanak azoknak, akiknek szüksége van  rá. Az alábbi videóbanbeszélnek a tevékenységükről (angol nyelven):

Összeállította: Szőke Tibor

Forrás:aleteia.org

süti beállítások módosítása