Hatalmas Szűz Mária szobor emelkedett ki egy mexikói folyóból
SZEMlélek 2020. augusztus 28.

Hatalmas Szűz Mária szobor emelkedett ki egy mexikói folyóból

A csodálatos alkotást az Alex hurrikán elvitte, majd 10 évvel később a Hanna hurrikán visszahozta.

4839140.jpg

Július utolsó napjaiban a mexikói Monterrey városát sújtotta a Hanna hurrikán, mely trópusi ciklonként érkezett a régióba. A heves esőzések, áradások, az infrastruktúra károsodása és a számos haláleset mellett azonban feltűnt a remény jele: a Guadalupe-i Szűzanya 40 méter magas szobra – amelyet még Szent II. János Pál áldott meg – kiemelkedett a Santa Catarina folyó 10 éve rárakódott iszap és kőtörmeléke alól.

A szobrot 1990-ben egy még magasabb kereszttel együtt építették az oltár melletti helyre, ahol II. János Pál látogatását ünnepelték május 10-én, anyák napján. Nagyon sok embernek tartották a szabadtéri szentmisét, s így minden szem láthatta. A pápa akkor megáldotta a szobrot, mely 20 évig állt a helyén, őrizvén a szentatya látogatásának emlékét.

2010. június 30-án azonban lecsapott az Alex hurrikán Monterrey városára. A vihar olyan heves esőzéssel járt, hogy kevesebb, mint két nap alatt több, mint fél méternyi csapadékot zúdított a városra. A hatása pusztító volt. A nagyváros közepén átfolyó Santa Catarina folyó túláradt, megsemmisítve a kulcsfontosságú hidakat. Legalább 15 ember halt meg,  a hidakkal és az utakkal együtt a víz elvitte a Guadalupe-i Szűzanya közkedvelt szobrát.

Amint lehetségessé vált, a helyi egyház képviselői keresni kezdték, de meg kellett állapítaniuk, hogy körülbelül hat lábnyi szikla és iszap alá temette a vihar. Ez a szobor méretével és súlyával együtt (10 tonna) igencsak megnehezítette a visszaállítását. Készült egy másolat, amelyet nagyjából ugyanarra a helyre tettek.

Majdnem pontosan tíz évvel később, ez év július végén, a Hanna hurrikán csapott le a városra, amely ismét heves esőzéseket hozott és a folyó megint kiáradt. Noha a Hanna kevésbé volt pusztító, mint Alex, a helyi média jelentése szerint legalább három halálos áldozatot szedett és károkat okozott a helyi infrastruktúrában. A Santa Catarina folyó megemelkedett vízszintje és erős áramlása ugyanakkor felfedték a Guadalupe-i Szűzanya szobrának arcát, amelyet a vihar után, július 27-én fedezett fel egy építőmunkás, aki éppen fémhulladékokat keresett a folyómederben.



A monterrey-i érsek, Rogelio Cabrera, az eseményt

„a katolikusok számára különleges jelként értékelte”, amely "egy jobb jövő reménységét hozza el a szívükbe”.

Azonnal megkezdődött az alkotás többi részének feltárása.

A sok eső kissé hátráltatta a munkálatokat, de végül augusztus 6.-án kora reggel a szobrot kiemelték.
Némi nyilvános és magánvita után a helyiek úgy döntöttek, hogy a helyreállítás után a szobrot vissza kell helyezni az eredeti helyére, a folyó mellé. Pontosan oda, ahol Szent II. János Pál szentmisét tartott az egybegyűlteknek. A tíz évig a helyén álló másolatot egy plébániatemplomra helyezik, amelyet Máriának, a mexikói királynőnek szenteltek.

Összeállította:Szőke Tibor

Forrás:aleteia.org;elnorte.com

süti beállítások módosítása