A Vatikán párbeszédre hívja a német egyházi vezetőket
SZEMlélek 2020. augusztus 26.

A Vatikán párbeszédre hívja a német egyházi vezetőket

Miután a németországi püspökök többsége élesen kritizálta a pápai dokumentumot, kaptak egy meghívót Rómába.maxresdefault_szerk.jpg

Mint korábban megírtuk, a német katolikus egyház püspökei szinte egyöntetűen fordultak szembe a július közepén nyilvánosságra hozott, a plébániai közösségek megújulásáról szóló vatikáni dokumentum azon részével, miszerint világi hívők továbbra sem vehetnek részt az egyházközségek vezetésében, sőt, inkább a papok szerepének további erősítését hangsúlyozza.

A nyilvánosság előtt zajló, éles kritikai hangokra a dokumentumot kiadó Klérus Kongregációja egy meghívással reagált: "ha ők akarják", szívesen látják a püspököket Rómában - nyilatkozta még július végén Beniamo Stella bíboros, a Kongregáció vezetője.

Az eset után a német püspöki kar Állandó Tanácsa is megvitatta az ügyet. Augusztus 24-én Georg Bätzing limburgi püspök, a Német Püspöki Konferencia elnöke közleményt adott ki, melyben úgy nyilatkozott: ő elfogadná a meghívást, és azt javasolná, hogy a német egyház belső reformjának végrehajtására létrehozott "Szinodális Út" elnöksége vegyen részt a párbeszédben, mert abban "a püspökök, a papok, a diakónusok és a laikusok egyenlő arányban képviseltetik magukat".

A német katolikusok központi választmányának elnöke, Thomas Sternberg, aki a javaslat szerint a Szinodális Út elnökségének tagjaként részt vehet majd a tárgyalásokon, máris üdvözölte Bätzing előterjesztését. "Örülünk, hogy a bevonásunkra tett javaslatával püspök atya egy újabb gesztust tett az egyházban szolgáló laikusok felé, munkánk elismeréseként" - tette hozzá.

A találkozó időpontját egyelőre nem tűzték ki.

Fordította és összeállította: Sáhó Eszter

(Forrás: katholisch.de, nyitókép: youtube.com)

süti beállítások módosítása