Már 3 éve pap volt, mikor kiderült, hogy nem is az
SZEMlélek 2020. augusztus 25.

Már 3 éve pap volt, mikor kiderült, hogy nem is az

Matthew Hood ebben a tudatban élt, amikor megtudta: hivatalosan egyáltalán nem keresztelkedett meg – és így sem pap, sem diakónus nem lehet.

kna_140630-93-000242_priesterweihe.jpg

Az egyesült államokbeli detroiti érsekség vasárnap jelentette be, hogy egyik papjuk egy helytelen formula használata miatt valójában nem kapta meg a keresztség szentségét. Matthew Hood saját keresztelőjének videófelvételét visszanézve lett figyelmes az őt elvileg megkeresztelő diakónus szavaira: "Megkeresztelünk téged ...".

Hood számára akkor lett nyilvánvaló, hogy keresztsége érvénytelen, mikor idén augusztus elején a Hittani Kongregáció megállapította: csak a "megkeresztellek téged ..." a megengedett és érvényes formula. Hood azonnal felvette a kapcsolatot elöljáróival.

Az egyházmegyében élő hívőkhöz intézett levelében Allen Vigneron érsek kifejezte együttérzését, hogy "ez az emberi hiba esetleg aggodalmat és zavart kelthet egyes hívőkben a papjuk által eddig kiszolgáltatott szentségek érvényessége tekintetében" – Minden szükséges lépést megteszek az érintettek helyzetének orvoslására – közölte.

Augusztus 6-án, csütörtökön tette közzé a Hittani Kongregáció azt a két témakörben hozott responsum-át, mely tisztázza, hogy a „Mi téged megkeresztelünk az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében” önkényesen bevezetett formula a katolikus egyház tanítása szerint érvénytelen. (Vaticannews)

Mivel Hood érvényes keresztség nélkül nem kaphatta meg a többi szentséget sem, bérmálása és pappá szentelése is semmissé vált. Miután megállapították az érvénytelenséget, Hood megkeresztelkedett, elsőáldozó lett és részesült a bérmálás szentségében is. Végül a múlt hétfőn diakónussá, majd pappá szentelték.

Az egyházmegyében azt feltételezik, hogy a helytelen szófordulatot 1986-tól használhatta a Szent Anasztázia plébánián az a michigani diakónus, aki Hoodot is keresztelte. A diakónust emiatt 1999-ben figyelmeztették, és onnantól a helyes kifejezést alkalmazta. Azoknak a hívőknek, akik ebben az időszakban keresztelkedtek, azt tanácsolják, ellenőrizzék a keresztelésük és a többi magukhoz vett szentség érvényességét. Az egyházmegye tudomása szerint további papot az érvénytelenség nem érint.

Hood 2017 óta látott el papi szolgálatot. Az egyházmegye létrehozott egy információs oldalt, melyen arról  tájékoztatja a hívőket, hogy a Hood által ebben az időszakban kiszolgáltatott keresztségek érvényesek. A kereszteléshez ugyanis nem kell kereszténynek lenni: a megfelelő szándék és formula használata elégséges. A bérmálásokat viszont meg kell ismételni, és az általa vezetett házasságkötések érvényességét is minden esetben meg kell vizsgálni.

A fel nem szentelt pap elvileg nem adhatott volna érvényes feloldozást a szentgyónás után, és a betegek kenetének kiszolgáltatása sem volt szabályszerű. Az egyházmegye azonban megnyugtatta a hívőket: "Isten ugyan a szentségekben jelen van, de Őt semmi nem korlátozza kegyelmei kiárasztásában: a szentségek nélkül is képes kegyelmében részesíteni bennünket, és ezt meg is teszi".

Akik Hoodnál járultak szentgyónáshoz, nem maradnak kegyelem és megbocsátás nélkül. A halálos bűnöket azonban újra be kell vallani érvényes keretek között. Azok a hívők, akiket szintén érvénytelenül kereszteltek meg, és emiatt keresztelés nélkül haltak meg, vagy az érvénytelenül felszentelt papnál gyóntak és ő szolgáltatta ki nekik a betegek kenetét, "haláluk pillanatában sem maradtak kegyelem és megbocsátás nélkül".

Augusztus elején a Hittani Kongregáció azt is világossá tette, hogy a keresztelésnél használt formulát nem szabad megváltoztatni. Az a keresztség, melyet nem "az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében" szolgáltatnak ki, hanem "a közösség jelenlétét hangsúlyozva" ezt többes számban teszik - "megkereszteljük" -, érvénytelen. Ezt azzal magyarázzák, hogy a keresztelő személy nem a saját vagy a közössége, hanem Jézus Krisztus nevében jár el.

Összeállította: Szőke Tibor

(Forrás és nyitókép: katholisch.de)

süti beállítások módosítása