A csodák néha ott vannak a szemünk előtt
Gégény István 2020. augusztus 13.

A csodák néha ott vannak a szemünk előtt

Kecskeméten jártunk, rózsakertet láttunk.

01_16.jpg

Konkrét cél nélkül indultunk sétálni a feleségemmel a "hírös" városban, amely kapcsán leginkább a Cifrapalota, a piarista gimnázium, az autógyár, esetleg az egyetemmé fejlődött főiskola juthat a hozzám hasonlóan távolról érkezett látogatók eszébe. Azért jó néha precíz előkészítés és térkép nélkül, csak úgy kalandozni, mert a beidegződések, közhelyek mellett olyan dolgokra is rácsodálkozhatunk ilyenkor, amikről kevésbé szólnak a hírek, mégis szép értéket képviselnek.

Pedig amire szabad bolyongásunk során rátaláltunk, igenis köz-hely, a legszebb fajtából. A Kecskeméti Boldogasszony Rózsakert látszólag egy elkerített park egy forgalmasabb autóút mentén, közelebbről, a kapun belépve azonban igazi csoda tárulhat az erre járók szeme elé.

Első gondolatom az volt, hogy ez a hely kifejezetten romantikus – azóta megtudtam, ezt mások is így érzik, hiszen randihelyszínként és esküvői fotózásokhoz is szívesen választják a párok.

A különféle rózsafajták bokraival gazdagon teleültetett méretes zöld sziget története ugyanakkor a legkevésbé sem indult szívmelengetően. Egy katolikus templomot kezdtek itt építeni 1946-ban Nagyboldogasszony, a magyar szentek és az első világháborús katonahősök tiszteletére. A kommunista hatalom azonban 1952-ben – nem kicsit eufemisztikusan megfogalmazva – "fontos államérdek" indokával a majdnem kész épület lerombolását rendelte el, ami hivatalosabban megfogalmazva "a templom helyének és anyagának más célú igénybevétele" volt.

A hiros.hu közlése szerint 2014-ben kerültek ide a rózsafélék, mintegy élő falakkal helyettesítve a lerombolt épület részeit, egyben a legélőbb rózsafüzér (igen, rózsák füzére) is lett a parkból. Az ötletgazda Hegedűs Ágoston, akivel itt olvasható egy riport arról, hogy miként "kötött bartert a Szűzanyával".

No, de én erről a rózsás történetről akkor és ott, a parkban semmit nem tudtam, a templomrombolás története is csak hosszú percek után jött szembe egy tájékoztató táblán. Addigra azonban sok más táblát láttam – a már említett rózsafüzér imádság állomásait, Jézus életének egy-egy eseményét elevenítik meg a feliratok, grafikák, fába vésett motívumok. Lugas is található a kertben, némely pad állapota viszont karbantartásért kiált (bár ez is lehet jó jel arra vonatkozóan, hogy sokan térnek be ide).

A Kecskeméti Boldogasszony Rózsakert tipikusan olyan hely, amiről elsősorban nem írni, olvasni kell, hanem elmenni oda, bejárni, időt adni, hogy hasson ránk, hogy megérezzük benne saját magunk távlatait – azokat, amelyek mások által nem lerombolhatók.

Következzenek saját fotóim, amelyek megpróbálják visszaadni a kert szépségének, harmóniájának egy részét. A többit érdemes személyesen felfedezni.

süti beállítások módosítása