Hol van a szenvedésben Isten?
SZEMlélek 2020. augusztus 01.

Hol van a szenvedésben Isten?

Dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök, biblikus teológus és Röhrig Géza költő, színész Jób könyvére irányítják figyelmünket.

kepernyofelvetel_94_szerk.png

A Szélrózsa evangélikus ifjúsági fesztivál idei, online találkozójának vendégei izgalmas beszélgetést folytattak az ószövetségi Jób történetéről, akivel minden rossz megtörtént, amit a kerettörténet szerint az Isten megengedett. Jób viszont nem érti, hogy miért kell szenvednie, mikor egész életében megfelelt az Úr elvárásainak - monológjaiban újra és újra visszatér szenvedéseire, testi és lelki fájdalmaira.

Először saját magát kérdezgeti, aztán barátaihoz fordul, akik azt erősítik benne: vétkei miatt éri a sok büntetés. A beszélgetőtársak egyetértenek abban, hogy ez az a pontja a történetnek, mikor a "teológia megmérettetett és könnyűnek találtatott", hiszen a barátok számára

a tanításhoz való ragaszkodás fontosabb lett, mint maga az ember.

A történet és így a beszélgetés legérdekesebb része azonban még csak ez után következik: mikor Jób a "miért"-ekkel az Isten elé áll. Lehet-e igazunk a szenvedésben Istennel szemben? Lehet-e a szenvedésben Isten ellen lázadni? És hogyan reagál minderre a Teremtő?

Ezekről a kérdésekről tudhatunk meg többet az alábbi videóból, mely a képre kattintva nézhető meg:

Összeállította: Sáhó Eszter

süti beállítások módosítása