Jártál-e már Tinder-misén?
Gégény István 2020. július 28.

Jártál-e már Tinder-misén?

Talán igen, csak nem tudsz róla. Videós beszámoló a keresztény közösségi létről tartott négyszögletű kerekasztal-beszélgetésről.

tinder1.jpg

Érdekes párbeszéd részese lehettem a Shoeshine csapatának felkérésére. Egy katolikus lelkipásztor és egy vlogger társaságában arra kerestük a választ egy pár éve forgatott "rejtett kamerás" kisfilm kapcsán, hogy mire jó egy keresztény közösség. Mi a célja, mi az értéke, hogyan működik, milyen perspektívákat nyit meg a közösségi tagok előtt...

Lehetne minderről elméleti síkon, teologizálva, "szárazon" gondolkodni, de provokatív kérdezőnknek és saját válaszadói hozzáállásunknak köszönhetően talán sikerült valamelyest életszagú dialógust kerekíteni a dologból. Szóba került, hogy mennyire nyitottak azok a bizonyos keresztény közösségeink, többek lesznek-e a tagjaik az együttlétek által, s vajon nem válnak-e ezek a csoportok kényelmes elit klubokká? És amíg az alapfelvetés erősen fővárosi fókuszú volt, vajon mi a helyzet a vidéki közösségekkel, közösségkeresőkkel?

Így készült – fotók a forgatásról (Forrás: a Shoeshine közösségi oldala)

Saját felismerésem a hála, megajándékozottság megfogalmazása mellett az lett, hogy ez a téma – mivel főként az ifjúságra fókuszáltak a felvetések – már inkább a gyermekeimet érinti (noha saját családos, felnőtt közösségépítési tapasztalatainkról is szót ejtettem).

Nagy felelősség, hogy merrefelé engedjük el utódaink kezét, hogyan segítjük őket elindulni saját útjukon.

Akár erre is válaszféleséget adhat az egyetemista korosztályt képviselő beszélgetőtárs vallomása, amelyben arra utalt, hogy a fiatalok körében népszerű egyik fővárosi misealkalmat egymás között sokan "Tinder-miseként" emlegetik. Vagyis a közös értékrenden alapuló társkeresés nem vész el, csak a fóruma változik – hogy melyik miséről van szó, az kiderül az alábbi videóból. Meg sok egyéb más is. Hozzászólni, továbbgondolni ér. :)

süti beállítások módosítása