"Nem volt más lehetőségem: tanultam"
Gégény István 2020. július 14.

"Nem volt más lehetőségem: tanultam"

Farkasné Antal Szabina szülésznő, kockázatelbíráló sorsfordító története.

asz_nyito.jpg

Hétről-hétre újabb olyan történettel – interjúval, videós cikkel – jelentkezünk a SZEMléleken, amelynek főszereplője képes volt nem csupán saját sorsát az előítéletek, társadalmi berögződések árjával szemben megfordítani, de mások életére is sorsfordító hatást gyakorol. A SORSFORDÍTÓ sorozat eddig megjelent részei ide kattintva érhetők el.

– A diploma nagyon sok lehetőséget megnyit előttünk. Igazából ez az egyetlen dolog, amivel ki lehet jönni a szegénységből – mondja a fiatal hölgy, aki azonban nem számíthatott a szülei anyagi támogatására, e téren is hasznos döntésnek bizonyult a roma szakkollégiumi rendszerhez való csatlakozása.

A SOTE elvégzése után úgy érezte, még más téren is ki tudna teljesedni, így az ELTE egészségpolitika és gazdaságtan szakára, amit angol nyelven végzett el.

– A bőrszínem miatt elég jó célpont vagyok, ez egész gyermekkoromat elkísérte – utal a származásából fakadó hátrányára. Még állásinterjún is rákérdeztek, miért néz ki ilyen "egzotikusan"... Ez az önbizalmára is rányomta a bélyeget, időbe telt, míg elfogadta önmagát annak, aki. - Nem adtam meg "nekik" azt az örömöt, hogy én nem tanulok - teszi hozzá.

– Az lenne a nagy szám, ha már nem kellene a médiában ilyeneket csinálni, elfogadott lenne, hogy igenis lehet bármi egy cigányból – mutat a remélt jövő felé Szabina.

A teljes vallomást alább lehet megtekinteni.

* * *

A cikk elkészítését az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta a Nemzeti Tehetség Program részeként, "A tehetséges fiatalok társadalmi felelősségvállalásának erősítése, valamint a tehetséges fiatalok közösségbe, kiemelten alumni közösségbe szerveződésének támogatása" projekt keretében.

süti beállítások módosítása