Mi lesz Tibettel a "Bölcsesség Óceánja" nélkül?
SZEMlélek 2020. július 06.

Mi lesz Tibettel a "Bölcsesség Óceánja" nélkül?

A Dalai Láma csillag a világ vezetői között.

kna_140826_dalai_lama.jpgMíg Európában az abszolutizmus, felvilágosodás, a forradalom, a diktatúrák és a parlamentarizmus kéz a kézben jártak, a láma 2011-ig nemcsak Tibet szellemi, hanem világi vezetőjeként is megmaradt. A 14. Dalai Láma, születési nevén Lhamo Thondup több mint 80 éve ül képzeletbeli trónján, ebből száműzetésben több, mint 60 éve - egy "istenkirály föld nélkül". A mai napon ünneplik a 85. születésnapját.

Lhamo Thondup Tibet északkeleti részén, 1935-ben született egy földműves családban. Nem adatott meg neki a hosszú gyerekkor. 1937-ben elismerték a Dalai Láma reinkarnációjának. 1950-ben, amikor betöltötte 15. életevét, a független Tibet vezetőjévé nyilvanították. A kínai hadsereg ugyanabban az évben az országa ellen vonult.

A népfelkelés leverése után a Dalai Lámának éjjel, titokban kellett elmenekülnie a tibeti fővárosból Indiába.
Míg Kína stratégiai és gazdasági jelentőségét senki sem kérdőjelezi meg, a világ egyik országa sem ismeri el Tibetét. A 14. Dalai Láma a médiában való megjelenései révén az erőszakmentes ellenállás jelképe. Célja a "valódi autonómia" megteremtése a tibetiek kulturális és vallási szabadságával, ezidáig sikertelenül. 1989-ben megkapta a Nobel-békedíjat a kínai megszállókkal szembeni békés ellenállásért.

Ki követi őt egy nap?

Természetesen a 15. reinkarnáció. A Dalai Láma halála után az ország szerzetesei olyan gyermeket keresnek majd, akiről azt hiszik, hogy benne Buddha lelke él. Az ügy azonban a politikai helyzett miatt bonyolultabb. Peking évtizedek óta az áttelepítés és a „városi újjáépítés” révén egyre inkább kínaivá teszi Tibetet, és nem felejti el minden ponton akadályozni gazdasági fejlődését.

Ezért, a kínai vezetők szerint, a láma elveszíti saját népének támogatását is. Az évek során a mindig udvarias és erőszakmentes Dalai Láma többször tett javaslatokat a tibeti kérdés megoldására, de Kína hallani sem akar róla.
Az Egyesült Államok képviselőháza már jóváhagyott egy olyan törvénytervezetet, amely szankcionálja azokat a kínai tisztviselőket, akik közreműködnek a 15. dalai láma megtalálásában.


14. Dalai Láma hat évtized alatt együttérzést és tiszteletet vívott ki a nemzetközi közösség szemében. És ha egy idős és elismert Nobel-békedíjas kudarcot vall - sikeres lesz-e utódja, a 15. Reinkarnació?

 

Feldolgozta: Szőke Tibor

Forrás:katolisch.de

süti beállítások módosítása