Rappelő papok és szerzetesnővérek
SZEMlélek 2020. június 17.

Rappelő papok és szerzetesnővérek

A lengyel egyház felismerte az idők jeleit.

kepernyofelvetel_73.png

Irgalmasrendi szerzetesnővérek éneklik Krakkóból, hogy "Jézusom, bízom benned!" - ebben még semmi szokatlan nincsen, mindezt azonban nem éppen gregorián stílusban teszik. Még áprilisban lengyel rapperek tettek közzé egy jótékonysági felhívást, a koronavírus elleni védekezés költségeit segítendő: 16 soros szerzeményekkel lehetett nevezni, és feltölteni a YouTube-ra.

A kihívásra meglepetésszerűen az egyház több tagja is reagált: szerzetesrendek, papok és szeminaristák is részt vettek az akcióban:

feltűnt rapperként Marian Rojek, a Zamość–Lubaczówi egyházmegye püspöke, valamint Elk segédpüspöke, Adrian Galbas is.

Közülük kétségtelenül a krakkói nővérek vitték el a pálmát: videójukat már több százezren látták.

A nővérek részvétele nem volt magától értetődő: "a mai zenei világban nem mindig ismerjük ki magunkat, de ha érezzük a meghívást rá, akkor szívesen próbálunk ki új dolgokat" - nyilatkozta a brit "The Tablet" nevű hetilapnak Emanuela Gemza nővér.

"A Szentatya arra hívott minket, hogy legyünk az öröm egyháza! Nagyon örülök, hogy ezt ezen a módon is meg tudjuk mutatni" - teszi hozzá.

Megjelenésük céljáról elmondta azt is: "a mi feladatunk, hogy evangelizáljunk, és figyeljünk a mai világ szükségleteire. Sok visszajelzést kaptam kételkedőktől és nem hívőktől is, hogy a példánk segített nekik az istenkeresésükben: vágynak ugyanis arra az Istenre, aki meghallgatja őket."

A videóban szintén szereplő Wanda Putyra nővér elárulta, hogy diákjaik buzdították őket a nevezésre, és templomi orgonistaként nem igazán volt jártas a rapzenében. A stílusváltás azonban visszahatott rájuk is: "nagyon hamar kiderült, hogy nem is olyan könnyű ez, mint gondoltuk. Kivívták az elismerésünket a műfaj képviselői."

A rapperek által elindított akció várakozáson felüli sikert hozott: a feltöltött YouTube-videók összesen 440 millió letöltést produkáltak, nagyjából 800 ezer eurót gyűjtve össze a lengyelországi egészségügy támogatására.

Az irgalmasrendi nővérek videóját itt lehet megtekinteni:

Összeállította: Sáhó Eszter

(Forrás: katholisch.de, thetablet.co.uk, nyitókép: a klipben az egyik nővér "Isten szeret téged" feliratú farmerdzsekit visel)

süti beállítások módosítása