Az ember pici vagy nagyon nagy?
SZEMlélek 2020. június 05.

Az ember pici vagy nagyon nagy?

Kozmikus szem címmel készült az a videó, amelyben egy lány szeméből indulva képzeletben bejárhatjuk az egész univerzumot. Érdemes egy szem fényévekre induló útját bejárni! 

15946953_873683_05530d21d8df55c6646c6a8f6c28ca24_wm_1.jpg

Egy régi mondás szerint "minél magasabbra jutsz a hegyen, annál kisebbnek látnak a völgyből." Az emberi szem számára létezik egyfajta kiegyenlítődés: juthatunk nagyon magasra is, de akkor távolra is kerülünk a többiektől. Ez a léleknek és az optikának is alapszabálya. Az egész élet egy nagy hullámzás. Néha úgy érezzük, hogy fent vagyunk. Aztán rögtön kiderül, hogy ez nem is jó, hiszen távolodunk valamitől, amit amúgy szeretünk. Az egész élet, az egész világ egy óriási, színes kavalkád, nincs két egyforma teremtmény, nincs két egyforma nap. Egyszer azt mondjuk: "Ez csúcs! Ez nagyon jó!" Máskor azt mondjuk: "Mélyen vagyok, egészen nagy mélységeket élek meg. A nyelvünk képei is elmondják ezeket az érzéseket."

Érdemes néha perspektívát váltanunk: Nézzük a hegy szemével a völgyet és a völgy szemével a hegyet! Próbáljuk meg az univerzum távlatából nézni a tengerparton fekvő lányt: 

süti beállítások módosítása