Az alázat nem alávetettséget jelent
SZEMlélek 2020. május 27.

Az alázat nem alávetettséget jelent

"Szabadság" címmel írt könyvet Reinhard Marx bíboros.

cq5dam_thumbnail_cropped_750_422_5.jpeg

A németországi München-Freisingi főegyházmegye elöljárója igazi szabadságharcos, aki soha nem bírta elviselni a korlátokat - írja róla új könyve kapcsán a német katholisch.de. Püspöki jelmondatául is Szent Pál szavait választotta: "ahol az Úr Lelke, ott a szabadság".

Úgy érzi, legújabb könyvének választott témája még mindig óriási kihívás az egyházon belül. Szerinte az, hogy ma a keresztény szabadság-fogalom és a modern világ szabadság-fogalma között ekkora szakadék tátong, nem kis részben az egyház felelőssége. A történelem során ugyanis nem tudott ellenállni annak a kísértésnek, hogy az emberek félelmét kihasználva, azok felett hatalmat gyakoroljon.

"Még ma is sok olyan hívővel találkozom, akik az engedelmesség félremagyarázása miatt nem tudják hitükbe integrálni a szabadság gondolatát".

A bíboros kiáll az általa képviselt reformok mellett: például nincs még egy olyan főegyházmegye Németországban, ahol vezető egyházi pozíciókban ennyi nő ülne. "Az, hogy meg tudjuk-e teremteni a férfiak és a nők partnerségen alapuló együttműködését, elárulja majd, hogy az egyház a szabadság jelképe lesz-e, vagy bebetonozza magát egy már rég meghaladott alá-fölérendeltségi rendszerbe" - vallja az egyházi elöljáró.

Nemcsak az egyházon belül látja azonban elérkezettnek az időt, hogy fontos döntések szülessenek. Szerinte a világ is válaszút elé érkezett: a még mindig jelen lévő autoriter politikai hatalmak, a nacionalizmus, a tőke féktelen felhalmozása vagy a digitalizáció által elért technikai fejlődés esetleges önálló hatalommá válása mind-mind olyan okok lehetnek, melyek az ember szabadságát veszélyeztetik.

(Forrás: katholisch.de, vaticannews.va, nyitókép: vaticannews.va)

süti beállítások módosítása