Katolikus vagyok és környezetvédő
SZEMlélek 2020. május 20.

Katolikus vagyok és környezetvédő

Ferenc pápánál ez a két identitás természetesen fakad egymásból.cq5dam_thumbnail_cropped_750_422_4.jpeg

Március 3-án tette közzé a Vatikán azt a videóüzenetet, melyben Ferenc pápa a világ katolikus közösségeit a május 16-24. közötti időszakra meghirdetett Laudato si’ hét megünneplésére buzdítja. Ezzel hirdette meg a katolikus egyház globális kampányát a közös otthonunk védelmével foglalkozó Laudato si’ kezdetű enciklika ötödik évfordulója alkalmából. Az esemény mottója: "Kapcsolatban állunk egymással."

A kezdeményezés konkrét lehetőséget nyújt a plébániáknak, a szerzetesi közösségeknek, az egyházmegyéknek, az iskoláknak és más katolikus intézményeknek, hogy elmélkedjenek a Laudato si’ kezdetű környezetvédelmi enciklikáról és elmélyítsék konkrét elkötelezettségüket ezen a területen. Magyarországon egyelőre csak néhány kisebb kezdeményezés indult az egyházi és civil közösségek részéről, ilyen például a Pécsi Egyházmegyében meghirdetett tematikus hét, vagy a Naphimnusz Egyesület honlapján megtalálható napi elmélkedések és imák.

A Laudato si' hét globálisan meghirdetett online eseményeit angol, német, francia, olasz, portugál és lengyel nyelven lehet nyomon követni a laudatosiweek.org honlapon. A meghirdetett események és előadások az imára és a cselekvésre helyezik a hangsúlyt: igyekeznek tippeket és ötleteket adni az érdeklődő magánszemélyeknek és helyi közösségeknek, hogy hogyan tudnak a gyakorlatban is lépéseket tenni a teremtett világ megőrzéséért.

Az enciklika aláírásának évfordulója május 24-e, amire a pápa egy szimbolikus látogatással emlékezik meg: ellátogat a Nápoly környéki ún. Tüzek földjére (Terra dei Fuochi), ahol mérgező hulladékok és tüzek pusztították el a teremtett világ egykoron szép és termékeny vidékét.

A Laudato si’ ötödik évfordulója egybeesik olyan nagy eseményekkel, amelyek részét képezik az emberiség arra irányuló igyekezetének, hogy megoldást találjon a környezeti válságra. Idén van a határideje annak, hogy az országok bejelentsék terveiket a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseinek elérésére. 2020-ban rendezik meg a biodiverzitásról szóló ENSZ konferenciát is, amelyen az emberiség lehetőséget kap konkrét célkitűzések megfogalmazására, hogy megóvja azokat a helyeket és fajokat, amelyek fenntartják az életet.

(Forrás: vaticannews.va, laudatosiweek.org, pecsiegyhazmegye.hu, teremtesvedelem.hu, nyitókép: vaticannews.va)

süti beállítások módosítása