Te is életpárti vagy? Most elmondhatod a világnak!
SZEMlélek 2020. május 18.

Te is életpárti vagy? Most elmondhatod a világnak!

Olyan kezdeményezéshez lehet csatlakozni, amely a fenntarthatatlan globális társadalmi folyamatokra tudatos lokális közösségi és egyéni aktivitással válaszol.

eletigen.jpg

Már alá lehet írni – és ez egyben elköteleződést is jelent – az "Életigenlő társadalmat és gazdaságot!" elnevezésű petíciót az alábbi internetes felületen.

A legjobb értelemben közéleti (ám távolról sem pártpolitikai) célú törekvés középpontjában a közgondolkodás, általa pedig a társadalom, a gazdaság, végső soron maga a köz-élet megújítása áll. Aki csatlakozik a petíciót szignálók közösségéhez, olyan témákban vállalja a világ azon részének megváltoztatását, amelyre a maga lehetőségei mentén hatása van, mint a természeti erőforrások használata, a helyi közösségek erősítése, gazdasági rendszerváltás előmozdítása, valamint erkölcsi megújulás.

Ilyen mondatok szerepelnek a teljes egészében ide kattintva olvasható kiáltványban:

"Vállalom, hogy harmóniában élek a természettel: minimalizálom energiafelhasználásomat és közlekedésemet, kevesebb és tartósabb terméket vásárolok, nem mérgezem a környezetem."

"A pénzkibocsátás a közösségi szükségleteket és a természetet szolgálja, ne a bankok extraprofitját és újabb adósságok létrejöttét."

"Vállalom, hogy a boldogságot a fogyasztás, a kényelem és önmagam megvalósításának előtérbe helyezése helyett a megelégedésben, a szeretetben és az igazságosságban keresem."

"Elvárom, hogy a politika és a gazdaság az erkölcsre, az igazmondásra és az együttműködésre épüljön a társadalom aktív bevonásával, s hogy sikerességünket a pénzügyi mutatószámok helyett jólléti mutatókkal mérjük."

Mindez akár naivitásnak is tűnhet – egészen addig fennállhat ennek az esélye, amíg pár pusztába kiáltó hang mondja ki mindezt. A mostani petíció azonban egyből 100 olyan személy aláírásával startolt, akik a maguk területén már sokat tettek az említett célok megvalósulásáért.

Ott olvashatjuk például az "életigenlő százak" listájában Székely János katolikus és Fabiny Tamás evangélikus püspök nevét, református részről Kodácsy Tamás, a Károli Gáspár Református Egyetem Teremtésvédelmi Műhelyének vezetője is felfedezhető, ahogy sokak számára ismerős lehet Baritz Sarolta Laura közgazdász, domonkos szerzetesnővér, vagy Nobilis Márió katolikus pap neve. A Háló közösség egyik vezetője, Puchard Zoltán építőmérnök is szerepel a névsorban, ahogy Lányi András ökológus és Zlinszky János biológus nevével is találkozhatunk.

Most egészen egyszerű igent mondani az életre.

süti beállítások módosítása