Májusi misehelyzet: segítünk eligazodni
SZEMlélek 2020. május 09.

Májusi misehelyzet: segítünk eligazodni

Olyan sokszínű lett a nyilvános latin szertartású katolikus liturgiák bemutatását érintő rendelkezések összképe, hogy nem könnyű átlátni, kire hol és mi vonatkozik.

miseh.jpg

Május 4-én már közzétettük, miként változik a kormány aznap érvénybe lépett engedélye nyomán a magyarországi katolikus miséken való részvétel rendje. Azt gondoltuk, addigra minden egyházmegye vezetője közzéteszi a május 1-jén kiadott általános tájékoztatáshoz igazodva, az abban foglaltak alapján saját rendelkezéseit. Nem így történt, olyannyira, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke május 8-án publikálta a május 9-én estétől érvényes döntését. Ez utóbbi eset mintha arra utalna, hogy az érintett főpásztor szerint a katolikusok csak vasárnap járnak templomba, hiszen gyakorlatilag egy teljes hétig mind a hívek közössége, mind az egyházmegye papsága bizonytalanságban lett hagyva.

Mostanra azonban kitisztult, kialakult a még mindig átmeneti összkép, amelyet alább tömören felvázolunk (minden egyházmegye nevére kattintva a helyi rendelkezés teljes szövege is olvasható), de előtte néhány szempontot ajánlunk megfontolásra.

1. A rendelkezések szövegét olvasva egyértelműen érzékelhető, hogy a püspökök jelentős többsége alaposan megfontolta a döntését, figyelmesen, körültekintően húzta meg a határokat, s ezt igyekezett empatikusan közölni.

2. Az összkép változékonyságának oka, amint ez némely rendelkezésben konkrétan megfogalmazást is nyer, a vírus elterjedésének területi különbözősége.

3. Szinte mindenhol mindenki felmentést kapott a katolikusok számára általános esetben érvényben lévő vasárnapi miselátogatási kötelezettség alól. Egyetlen kivétel adódik: a Győri Egyházmegyében csak az 65 év felettiek és a krónikus betegségben szenvedők számára marad érvényben a felmentés. Ezt azt jelenti, hogy ha valaki nem idős és nem beteg, de elővigyázatosságból nem szeretne szentmisére menni, ezt - a rendelkezés szövege alapján - nem teheti meg. Mivel minden más főpásztor egységesen mindenkinek felmentést adott, talán érdemes lenne az illető püspöknek is megváltoztatni és/vagy pontosítani a rendelkezés vonatkozó részét.

4. Miután némi félreértés után tisztázódott, hogy a kijárási korlátozás nem jelent lakhelyelhagyási tilalmat, gyakorlatilag mostantól mindenki elmehetne egy olyan templomba az ország valamely pontjára, ahol részt vehetne szentmisén. Megértve azonban a rendelkezések lelkületét, igazodva a katolikus egyház rendező elvéhez, a lokációhoz, illő nem kijátszani a szabályokat, inkább elfogadni a helyi főpásztor iránymutatását.

5. Az előbbi gondolat különösen annak ismeretében megfontolandó, hogy adódnak "kiskapuk". Nagykanizsán például alapvetően nem lehet nyilvános szentmisét bemutatni, ahogy a Kaposvári Egyházmegye többi településen. Kivéve Bajcsa városrészt, az ottani Magyarok Nagyasszonya templom ugyanis a Szombathelyi Egyházmegyéhez tartozik. Budapesten kevesebb a dilemma, ugyanis Csepel a Székesfehérvári Egyházmegye része, de ott sem lehet egyelőre nyilvános misét celebrálni. Az ugyanide tartozó Tatabányán és környékén élők viszont könnyedén átmehetnének a Győri Egyházmegyéhez tartozó Tatára – a hasonló példák sora hosszan folytatható. Ahogy az sem mindegy, hogy valaki a Balaton északi, vagy déli partján szeretne misére menni.

Az egyházmegyei rendelkezések lényegi összefoglalása:

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye
Miselátogatás: mindenhol, mindenki
Felmentve: mindenki

Egri Főegyházmegye
Miselátogatás: senki
Felmentve: mindenki

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye
Miselátogatás: senki
Felmentve: mindenki

Győri Egyházmegye
Miselátogatás: mindenhol, csak 65 év alattiak és nem krónikus betegek
Felmentve: 65 év felettiek és krónikus betegek

Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye
Miselátogatás: mindenhol, mindenki
Felmentve: mindenki

Kaposvári Egyházmegye
Miselátogatás: senki
Felmentve: mindenki

Pannonhalmi Területi Apátság
Miselátogatás: a főapátsági bazilikát kivéve mindenhol, csak 65 év alattiak és a nem veszélyeztetettek
Felmentve: mindenki

Pécsi Egyházmegye
Miselátogatás: elsősorban szabadtéren, csak 65 év alattiak
Felmentve: mindenki

Szeged-Csanádi Egyházmegye
Miselátogatás: mindenhol, mindenki
Felmentve: mindenki

Székesfehérvári Egyházmegye
Miselátogatás: senki
Felmentve: mindenki

Szombathelyi Egyházmegye
Miselátogatás: mindenhol, de idősebbek és gyengébb egészségűek otthonról kapcsolódjanak be
Felmentve: mindenki

Váci Egyházmegye
Miselátogatás: Pest megye területén senki, de 65 év alattiak megfelelő feltételekkel áldozhatnak / Pest megye területén kívül mindenhol, csak 65 év alattiak
Felmentve: mindenki

Veszprémi Főegyházmegye
Miselátogatás: elsősorban szabadtéren, csak 65 év alattiak
Felmentve: mindenki

(Nyitókép: hirado.hu/Magyar Telekom)

süti beállítások módosítása