Él-e még Kim Dzsongun?
SZEMlélek 2020. április 26.

Él-e még Kim Dzsongun?

Több külföldi hírportál az észak-koreai diktátor halálhírét kelti, de hivatalosan nincs információ arról, hogy milyen állapotban van az ország nyilvánosság elől eltűnt vezetője.

aa1_104.jpg

Március elején jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt Kim Dzsongun egy kórház alapkőletételénél, azóta a hírekben a szívműtétjével kapcsolatban lehetett hallani róla. Egyes források arról beszélnek, hogy komplikációk léptek fel a beavatkozás után, egy japán lap szerint a diktátor vegetatív állapotba került.

Annyi bizonyos, hogy nem vett részt a megemlékezésen április 15-én, Észak-Korea legnagyobb nemzeti ünnepén, az 1912-ben született államalapító, Kim Ir Szen születésnapján. Az Express című brit, valamint a New York Post és a TMZ című amerikai portál is közölte – japán és kínai orgánumokra hivatkozva – a feltételezést, hogy Kim Dzsongun meghalt, vagy válságos állapotban van.

Donald Trump korábban egy sajtótájékoztatón a CNN által terjesztett "fake news"-ként emlegette a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság vezetőjének egészségi állapotáról szóló híreket, s az iltempo.it szerint az amerikai elnök azt is hozzátette: "jó kapcsolatban állok Kim Dzsongunnal, remélem jól van".

Az országot 2011 óta irányító 36 éves vezető halálhírét Észak-Korea nem erősítette meg és nem is cáfolta. Annak idején, 1994-ben nagyapja, Kim Ir Szen elhunytát 34 órával később, apja, Kim Jong Il 2011-ben bekövetkezett halálát pedig 51 óra elteltével jelentették be.

(Fotó: CNN.com)

süti beállítások módosítása