12 tanácsot adnak az 50. Föld Napjára!
SZEMlélek 2020. április 22.

12 tanácsot adnak az 50. Föld Napjára!

50 éves a Föld Napja: rajtunk múlik, milyen lesz az élet 50 év múlva!

82032337_2987431941290486_2168483585651113984_o.jpg

1970 februárjában, alig pár hónappal az első Föld Napja előtt Emma Maris környezetvédő aktivista diáktüntetésen vett részt egy kaliforniai iskolában, ahol az volt a tervük, hogy elásnak egy vadonatúj sárga Ford Mavericket. Ezt, és más belső égésű motorral felszerelt autótípusokat nem sokkal később halottnak nyilvánították, mert szinte átláthatatlan szmogot okoztak a világ nagyvárosaiban. A National Geographic online felületén emlékeznek vissza erre. 

Mit tehetünk ma? 

1. HAGYD PIHENNI A KOCSIT

Egyetlen liter benzin vagy dízel üzemanyag elégetése átlag 2,5 kg-mal növeli szénlábnyomunkat. Egy 5 km-es autózás személyenként 10-szer több káros kibocsátással jár, mint egy buszút, és 25-ször többel a vonatnál.

2. VERSENYEZZ A FÁKKAL...

Hogyan? Heti egy húsmentes nappal akár a fákkal is versenyre kelhetsz. Késsel, villával sokat tehetsz - kevesebb kiadás, javuló egészség és lassuló felmelegedés! Egy ember heti egy húsmentessel nappal - pontosabban ha aznap nem eszik semmi állatit - 4 kg-mal kevesebb üvegházgázt bocsát a légkörbe.

3. EGYÉL TÖBB HÜVELYEST

Klímabarát, egészséges, olcsó és sokféleképpen felhasználható - a fehérjében, rostban, cinkben, vasban gazdak babok, borsók, csicserik, lencsék rendszeres heti fogyasztásával sokat tehetsz a klímaváltozás lassításáért és egészségedért.

 

4. LÉGY KLÍMABAJNOK HETI 3 VEGÁN NAPPAL  

A felmelegedés visszafordíthatatlan, érdemes alkalmazkodnunk időben. Ez csak fogyasztásunk ésszerűsítésével lehetséges.

5. ÉHEZTESD A KUKÁDAT

Ételt a szemétbe? Én aztán soha... De akkor honnan kerül a szemétbe minden évben 100 millió tonna élelmiszer csak az EU-ban? a kidobott ételEK 42%-a a háztartásokból kerül ki.

6. KOMPOSZTÁLJ

A kukába dobott szerves hulladék lebomlásakor klímagyilkos metán kerül a légkörbe. Ne dobjuk ki, komposztáljuk - nem csak kertes házban lehet!

7. NEJLONZACSKÓT? KÖSZÖNÖM, NEM

Ne fogadj el nejlonzacskót - ezzel sokat tehetsz. Átlag 20 tasakot még egy tudatos vásárló is összehozhat egy héten, ha kicsit engedékeny. Vászontáska, kosár, textiltasak kenyérnek, péksüteménynek...

8. IGYÁL CSAPVIZET PALACKOZOTT HELYETT

Igyunk csapvizet, sokkal olcsóbb (az ásványvíz litere átlag 100 Ft, a csapvízé legfeljebb 1 Ft). Főzzünk teákat hűvös időben, csavarjunk friss gyümölcs- és zöldségleveket, főzzünk házi szörpöket. (Csak akkor vegyünk csomagolt vizet, ha környékünkön a csapvíz nitráttal, arzénnel vagy egyébbel szennyezett.) 

 

9. VÁLTS SZELÍD SZEREKRE

Négyféle vegyi anyag épp elég! Mosószóda, szódabikarbóna, fehérítő-folttisztító só, ecet. Kipróbálod?

 10. TARTS 50 KM-ES DIÉTÁT

Ne a kalóriákat csökkentsd, hanem a kilométereket. Ha alapvető élelmiszereink legalább 60-70%-át közvetlen környezetünkből, lehetőleg az 50 km-es körön belül termeltekből szerezzük be, azzal egészségünket és az éghajlatot is védjük.

11. NE HAGYD PARLAGON A BALKONT - ÜLTESS HASZONNÖVÉNYEKET

Ha van kerted, ne csak tuját ültess, kísérletként kezd a kert egyik sarkában egy kis veteményessel, gyümölcsfákat is ültess. Városlakók csatlakozzanak egy közeli közösségi kerthez. Tájékozódj

12. ÜLTESS FÁT - LEGALÁBB EGYET A FÖLDNEK

A fák segítenek, lassítják a klímaváltozást. Évente több mint 15 milliárd fával csökken a Föld erdőállománya az erdőirtás, a földhasználat megváltozása, a városiasodás és a rossz erdőgazdálkodás miatt.

13. ÜNNEPELJ ZÖLDEN

Ne tárgyakat, magadat add.

(Forrás: sokszinuvidek.hu és fna.hu)

süti beállítások módosítása