Online programok a Föld napja alkalmából
SZEMlélek 2020. április 21.

Online programok a Föld napja alkalmából

Holnap, április 22-én a világon 50., hazánkban 30 alkalommal ünnepeljük a Föld napját. Mára ez az alkalom a legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált Magyarországon - cselekvő ünneppé, amely mindannyiunk jövőjéről szól.

fold_1.jpg

A debreceni Agóra tudományos élményközpont, amely eddig minden évben különleges, többnapos programsorozatot indított a Föld napja alkalmából, idén a járványhelyzetre tekintettel digitálisan csatlakozik a mozgalomhoz.

A mi bolygónk - A Föld hete az Agórával címmel az élményközpont Facebook-oldalán és honlapján egész héten át a témához kapcsolódó, izgalmas írásokkal, videókkal és kvízekkel jelentkeznek.

Szó lesz többek között arról, hogy minőségétől függően akár 1000 év is szükséges a műanyag "eltűntetéséhez", hogy milyen megoldást jelenthetnek a biológiailag lebomló műanyagok, de elárulják azt is, hogyan hasznosítja az Agóra élményközpont a megújuló energiák adta lehetőségeket. Kiderül, miért is olyan különleges a Föld a Naprendszer bolygói között, mik azok a csillagoségbolt-parkok és léteznek-e rózsaszín tavak, emellett megismerkedhetnek az érdeklődők az év állataival és növényeivel, a vasárnapi kísérletből pedig megtudhatják, miért veszélyes a savas eső a mészkőhegységekre.

A témához jól illik a Facebookon nemrég indult Neveljünk növényt! sorozat is, amelyben az Agóra néhány munkatársa mutatja be saját praktikáit, a lakásban, a balkonon vagy a kiskertben nevelt növényeit, és sok tudományos érdekességet is megosztanak a témával kapcsolatosan.

Az E.ON Hungária Zrt. a Föld napjára digitális tananyagot ajánl: az EnergiaKaland programmal és a hozzá tartozó digitális anyagokkal segít a tanároknak és a diákoknak, hogy a környezetismeret és az energiatudatosság témájában minden korosztály számára otthonról is elérhető, változatos feladatokat találjanak.

A program célja, hogy a gyerekeket modern és kreatív eszközökkel energia- és környezettudatosságra nevelje, és segítse őket abban, hogy később felelősen és tudatosan döntsenek a mindennapi életben arról, hogyan használják a rendelkezésükre álló erőforrásokat. A diákok a legfontosabb adatok és tények megismerésén kívül az energia előállításával, elosztásával és felhasználásával kapcsolatos feladatokban virtuális döntéseket is hozhatnak és szembesülhetnek ezek hatásaival is.

Az EnergiaKaland weboldala 5-től 18 éves korig kínál interaktív játékokat, ismertetőket és feladatokat a gyerekeknek, a szülők és a tanárok számára pedig letölthető kézikönyveket és más segédanyagokat az oktatáshoz.

Magyar Víziközmű Szövetség (Mavíz) ezen a napon arra hívja fel a figyelmet, hogy bánjunk úgy a vízzel, hogy az a következő generációk számára is elérhető legyen, legyünk tudatosak ebből a szempontból is.

Közleményükben kiemelik, hogy a magyarországi csapvíz kiváló minőségű és a háztartások csaknem 100 százalékában rendelkezésre áll. Nem érdemes ezért műanyag palackokban, zsugorfóliázva ivóvizet vásárolni, hanem "nyissuk meg a csapot és fogyasszuk az onnan kifolyó - legszigorúbban ellenőrzött élelmiszert - a csapvizet".

A Föld napja kezdeményezés minden év áprilisában felhívja a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az 1970-ben, Amerikában indult mozgalom hamar világméretűvé nőtt. Magyarországon először 1990-ben tartották meg ezt a világnapot, amelynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön a Föld megóvása. Az idén ez a világnap is más megvilágításba kerül.

A természet folyamatosan küldi a vészjelzéseket árvizek, aszályok, extrém időjárási körülmények formájában. Össze kell fognunk ahhoz, hogy megmenthessük a Földet.

A világban jelenleg zajló koronavírus-járvány is megmutatja, hogy figyelnünk és vigyáznunk kell magunkra, egymásra, a Földre és a vízkészletünkre.

Az idei, 50. Föld napja kezdeményezés egyik kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése. Az emberiség túlterjeszkedése rendkívüli módon megterheli a világot, túlságosan sokat fogyasztunk és túlságosan sok területet foglalunk el évről évre, derül ki a WWF jelentéséből.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása