Lesz érettségi, de csak írásbeli!
SZEMlélek 2020. április 16.

Lesz érettségi, de csak írásbeli!

Az idei érettségi jelentkezők összesen 113 ezren vannak az előrehozott érettségire jelentkezőkkel együtt. Kizárólag írásbeli érettségi lesz. 

82000.jpg

Előrehozott érettségire nincs lehetőség, csak a végzősök érettségiznek majd. Ez 83 ezer embert jelent. 

Szóbeli csak ott lesz, ahol írásbelire eddig nem volt lehetőség, ez 3178 embert érint csak. Az érettségik május 4-én kezdődnek. Az érettségi lebonyolításához két hétre lesz szükség, a gyakorlatban pedig szigorú egészségügyi követelmények lesznek. Például a vizsgázók létszáma egy helyiségben nem lehet több 10 főnél. A vizsgázók között pedig meg kell lennie a másfél méter távolságnak. Érettségit senkinek sem kötelező tennie. Ha valaki úgy döntene, hogy most nem érettségizik, akkor ősszel teheti majd meg, és akkor a jövő évi felvételi folyamatba tud bekapcsolódni. 

 

Magyarországon az érettségi egyben felvételit is jelent. Ha nincs százalékos eredményt hozó érettségi, akkor sok szakon nem lehet méltányos módon a teljesítmény alapján rangsorolni a jelentkezőket, és akkor felvételit kellene szervezni, erre viszont a felsőoktatási intézmények nincsenek felkészülve. Épp ezért az oktatási akciócsoport azt javasolta már korábban is, hogy ha a járványhelyzetben van rá mód, akkor érdemes megszervezni az érettségit.

Az április elejei javaslatban az szerepelt, az előrehozott, valamint az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő vizsgákat törölni kellene. Az oktatási akciócsoport azt is javasolta, hogy aki nem felvételizik idén, tehát valójában nincs égető szüksége az érettségi eredményre, az lépjen vissza a jelentkezéstől. 

Akiknek viszont megtartják az érettségit, ott a szokásostól eltérő módon a lehető legkevesebb személyes kontaktusra törekednének. A vizsgázók és a pedagógusok biztonsága érdekében pedig úgy kell megvalósítani a vizsgákat, hogy másfél méteres távolság legyen minden érintett között, illetve egy helyiségben a vizsgázók létszáma nem haladhatja meg a legfeljebb 10 főt, javasolták. Ezt erősítette most meg Gulyás Gergely a kormányinfón.

 

süti beállítások módosítása