Fehér köpenyre cserélte a szószéket az orvosból lett pap
SZEMlélek 2020. április 02.

Fehér köpenyre cserélte a szószéket az orvosból lett pap

Miután kiüresedtek a templomok, kreatív választ adott a koronavírus járványának kihívására a Milánói Egyházmegye testi bajok terén is járatos lélekgyógyítója.

stevenazzi.jpg

Fabio Stevenazzi olasz katolikus lelkipásztor orvosként dolgozott, mielőtt papneveldébe vonult. Most megint felöltötte fehér köpenyét, hogy segítsen legyőzni a koronavírust.

Olaszország nemzeti válsággal áll szemben a kórházi ágyak és az egészségügyi személyzet hiánya miatt. Most, hogy a COVID-19 járványra reagálva a kormány bezáratta a templomokat, a 48 éves Stevenazzi úgy döntött, visszatér az orvosi gyakorlatba, hogy segítse a vírus által érintett személyeket.

A papság tagjaként megtett sajátos lépése jól példázza a lelkipásztori kreativitást ezekben a nehéz időkben, ezzel együtt megtestesíti a Ferenc pápa számára oly kedves metaforát, miszerint a templom olyan, akár egy hadikórház.

A katolikus pap, aki a San Cristoforo di Gallarate lelkipásztori közösség szolgálója, most egy 83 ezer fős észak-olaszországi városban, Busto Arsizio-ban található kórházban fog dolgozni. Busto Arsizio annak az olasz régiónak a hatodik legnépesebb városa, amely Európában a legjobban megsínylette a járványt.

Amikor Stevenazzi atya meghallotta Ferenc pápa felhívását, hogy legyen kreatív és legyen közelebb Isten gyermekeihez ezekben a nehéz időkben, jelezte feletteseinek, hogy orvosként kíván segíteni. Kórházi kollégái tárt karokkal fogadták, haladéktalanul munkába is állt.

Papi szolgálata előtt 10 évig Fabio atya belgyógyászként dolgozott Lombardia egy másik városában, a Milánó melletti Legnano kórházában. 2014-ben, immár az egyház kötelékében rendszeresen részt vett orvosi képzéseken, így naprakész ismeretekkel és a gyógyításhoz szükséges aktuális tanúsítvánnyal is rendelkezik. 2017 óta együttműködik egy „Cuamm- Orvosok Afrikával” nevű szervezettel, így 2018 nyári hónapjaiban Etiópiában, 2019-ben pedig Tanzániában gyógyított.

web-doctor-fabio-stevenazzi-03-chiesadimilano_it.jpg

A COVID-19-ben szenvedő betegek kezelésére szakosodott képzésen azt is megtanulta, hogy miként védheti meg önmagát és kollégáit a fertőzéstől.

Stevenazzi atya visszatérése a kórházba személyes áldozatot is igényelt. Mindaddig, ameddig a betegeknek szükségük van rá, szinte remeteként él kis birtokán, anélkül, hogy kapcsolatba kerülne paptestvéreivel. Egyedül misézik, ahogyan sok pap teszi ezt ezekben a napokban. Ezekben a nehéz időkben az eukarisztia válik mindennapi kenyerévé, erősítve őt a válsággal szemben, mosolyt hozva betegei gondozásához.

A Busto Arsizio-ban található Szent József Plébánia kezdeményezést indított a kórház dolgozói és orvosai számára, ahol Stevenazzi atya is dolgozik. Giuseppe Tedesco kórházlelkész szervezése révén szendvicseket, gyümölcsöket és egészséges ételeket szállítanak a fertőző betegeket ellátó osztályok dolgozói számára, akiknek munkaidejük alatt sokszor nincs idejük pihenni vagy ételt vásárolni.

(Forrás: aleteia.org)

süti beállítások módosítása