Székely János: A gyöngyöspatai helyzet bűnök, hibák, mulasztások története
SZEMlélek 2020. április 01.

Székely János: A gyöngyöspatai helyzet bűnök, hibák, mulasztások története

A szombathelyi püspök szerint a kiutat az oktatás, a munkahelyteremtés és a szív megtérése jelentheti.

szekelyjanos_4.jpg

A katolikus főpásztor "Gyöngyöspatai iskolapélda" címmel közölt írást a koronavírus elterjedése előtti időszak egyik fontos közéleti vitatémájáról március 31-én. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Roma Pasztorációs Bizottságának elnöke szerint "nagyon összetett és hosszú történet az, ami Gyöngyöspatán a mostani helyzetig elvezetett". A teljes cikk ide kattintva érhető el, az alábbiakban néhány gondolatot idézünk a püspöktől.

"Egy negatív örvény jött létre a városban, ahol a rosszra sokan rosszal válaszoltak, a sértésekre gyűlölettel. Amikor a rendőr komolyabb ok nélkül büntet, amikor a cigányt nem veszik fel sehová sem dolgozni, és otthon nem tud mit enni adni a gyerekének, amikor bolondnak bélyegzik a gyereket csak azért, mert cigány, akkor ott a pusztítás spirálja indult el."

"Ki fog kártérítést fizetni azoknak a tanulóknak, akik a kialakult helyzet miatt nem tudtak tanulni, bár nagyon szerettek volna? Ki fog kártérítést fizetni a tanítónőnek, aki sírva jön ki az első osztályból, mert lehetetlen ott tanítani? Annak az idős néninek, akit leköptek az utcán, vagy akinek a gyümölcsfáit kivágták? Annak a cigány embernek, aki munkalehetőség híján nyomorban éli le az életét?"

"Nem igaz az, hogy a romáknak a vérében van valamifajta javíthatatlanság. És nem igaz az sem, hogy a gonosz többség rasszizmusa juttatta őket a jelen nehéz helyzetbe."

"Égető szükség van arra, hogy a nehéz helyzetben levő iskolák segítséget, védelmet kapjanak. Ahogyan hatalmas pozitív hatása volt annak, hogy a gyerekek iskolába járása a feltétele lett bármifajta segély kifizetésének, úgy lehetne azon gondolkodni, hogy az iskolában való emberi viselkedés is feltétele legyen a segélyeknek. Égető szükség volna ugyanakkor arra is, hogy az egész magyar társadalom felismerje: a romák felzárkóztatása nekem is feladatom, nekem is tennem kell érte."

"Személyes tapasztalatom az, hogy cigány testvéreinkben rengeteg érték van. Ha szeretettel (ami nem zárja ki a határozottságot) és tisztelettel fordulunk feléjük, akkor nagyon gyakran rengeteg szeretetet, megbecsülést, igyekezetet kapunk viszonzásul."

(Forrás: martinus.hu)

süti beállítások módosítása