Mihalec Gábor: Most mindent meg kell tennünk a kapcsolatok erősítéséért
Gégény István 2020. március 26.

Mihalec Gábor: Most mindent meg kell tennünk a kapcsolatok erősítéséért

A neves párterapeutával – aki otthonában videósorozatot indított – arról beszélgettünk, hogy a házi karantén milyen hatással van a párokra.

mihalecg1.jpg

– Honnan jött az ötlet a virtuális Pár-Percek elindítására és kiknek ajánlja a videók megtekintését?
– Elborzadva láttam a híradásokban, hogy Kínában a karantén lazulása után az emberek tömegesen mentek a válási keresetüket benyújtani, mert az összezártság alatt annyi feszültség halmozódott fel közöttük, hogy azzal már nem tudtak tovább együtt élni. Ekkor bevillant a saját terápiás tapasztalatom is, amit évek óta figyelek, hogy nyaralás és karácsony után sokkal több pár kér terápiás segítséget, mint az év más időszakaiban. Innen jött a gondolat, hogy tegyek valamit a magyar párokért. Nem szeretném, hogy nálunk is az emberek tömegesen menjenek válni a járvány lecsengése után. Az önkéntes karantén miatt úgysem tudok teljes gőzzel dolgozni (rendezvények és személyes találkozások most kiesnek), így a felszabaduló időmet és energiámat szeretném a társadalom szolgálatába állítani. A Facebook oldalamon történő élő bejelentkezéseket, amelyeket utána vissza is lehet nézni, elsősorban azoknak pároknak ajánlom, amelyek szeretnék a bezártságot nemcsak túlélni, de úgy megélni, hogy közben még fejlődjenek is. Ezért is időzítettem minden nap 21 órára, amikor a kisgyerekek már az ágyban vannak és a szülők kicsit levegőhöz jutnak, végre egymásra és önmagukra is tudnak figyelni.

– Mire alkalmasak ezek a videók, s mi az, amit nem lehet általuk, virtuálisan megoldani párkapcsolati tanácsadóként?
– Ezekben a videókban egy-egy témát (kommunikáció, konfliktuskezelés, szexualitás, időbeosztás stb.) igyekszem módszeresen feldolgozni, sok példával bemutatni, hogy a párok lássák, miként lehet ebben a helyzetben is a legjobbat kihozni a kapcsolatukból. Az is fontos része az eseménynek, hogy válaszolok azokra a kérdésekre, amelyeket a résztvevők feltesznek, így igyekszem a személyes élethelyzetükre is támpontokat, megoldásokat adni. Természetesen ez nem párterápia, sokkal inkább prevenció. Az elhatalmasodott konfliktusokra inkább a személyes konzultációt javaslom, amely ebben az időszakban szintén áthelyeződik az online térbe.

– A már említett információk szerint az új koronavírus által okozott járvány sajnálatos mellékhatásaként megugrott a válások száma. Találkoztam olyan véleménnyel is, hogy amit kormányzati intézkedésekkel eddig nem sikerült elérni, majd a házi karantén megoldja: év végére baby boom várható hazánkban. Hol az igazság, avagy mire számít és mit tanácsol a házasságok szakértője?
– Mivel ilyen helyzetet még sosem éltünk át, nincs tapasztalati bizonyosságunk arról, hogy pontosan mi is fog történni. Vannak azonban kutatások és megfigyelések, amelyek eredményeit bizonyos szintig segítségül hívhatjuk a lehetséges prognózis felállításához. Szívből kívánom, hogy a baby boom forgatókönyv valósuljon meg, ugyanakkor a józanság arra int, hogy vegyük komolyan a másik eshetőséget is. Saját kutatásaim meggyőzően igazolták, hogy nyugalmi időszakban is, ha tudatosan nem teszünk valamit a kapcsolatunkért, akkor annak minősége automatikusan csökkenő tendenciát mutat. Azok a párok fejlődnek, amelyek tudatosan tanulják a kapcsolat megélését, időt és figyelmet szánnak egymásra és konkrét változásokat iktatnak be a működésükbe. A jelenlegi helyzet azonban nehezített terep. Egyfelől a párok az összezártság alatt belebotlanak azokba a konfliktusokba, amelyeket eddig szőnyeg alá söpörtek, ami egyre nagyobb feszültséget indukál közöttük. Másfelől mindenkit árnyékként kísér egy emelkedettebb szorongási szint. Aggódunk az egészségünkért, a megélhetésünkért, az idős szeretteinkért, a gyerekeinkért, ezért mindannyian kicsit harapósabbak vagyunk. Harmadsorban pedig

a megnövelt kihívásokkal csökkent erőforrás-készlettel kell szembenéznünk, ugyanis a karantén miatt a szokásos erőforrásaink (edzőterem, találkozás a barátokkal munka után, előadás, randi, tréning...) nem állnak a rendelkezésünkre, így az érzelmi megküzdőképességünk egyre inkább kezd alábbhagyni.

Ezek miatt én inkább azt mondom, hogy most mindent meg kell tennünk a kapcsolatok erősítése érdekében, hogy minél jobban csökkenthessük az esetleges károkat. Ehhez szeretnék hozzájárulni a Pár-percekkel.

– Ha valaki ebben a rendkívüli időszakban segítséget keres a párkapcsolata rendezéséhez, megerősítéséhez, hogyan kaphat támogatást?
– Természetesen a párterápia ilyenkor is járható út, csak nem személyesen, hanem online formában (FaceTime, Messenger, Zoom, Skype...). Hatékonyságát tekintve ez egyenértékű lehet a személyes találkozással, de kicsit több szervezést igényel, különösen akkor, ha kisgyerekes családról van szó (ki vigyáz a kicsire, amíg a szülők a képernyő előtt ülnek; jelen tudnak-e lenni teljes figyelemmel a beszélgetésen, miközben a baba a szomszéd szobában alszik stb.). A legtöbb párterapeuta velem együtt gyorsan alkalmazkodott az új helyzethez és átszervezte a munkáját, hogy teljes hatékonysággal működhessen ebben a formában is.

Beszélgetőtárs: Gégény István

(Fotó: Tor Tjeransen)

süti beállítások módosítása