Dönteni kell a veszélyhelyzet meghosszabbításáról
SZEMlélek 2020. március 23.

Dönteni kell a veszélyhelyzet meghosszabbításáról

Az Országgyűlés ma kezdődő kétnapos ülésén valamilyen formában napirendjére veheti a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását.

world-4952390_1920.jpgA kormánypártok szeretnék, ha a parlament a házszabálytól eltérve már kedden szavazhatna erről, az ellenzék ugyanakkor további egyeztetéseket tart szükségesnek a különleges jogrend határidejéről.  

Az ülés 13 órakor, a közelmúltban elhunyt Petrenkó János volt szocialista képviselőre, valamint a magyar-lengyel barátságra történő emlékezésekkel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.
    
A házelnök napirendi javaslata alapján az interpellációkra egy óra, az azonnali kérdésekre és válaszokra pedig két óra áll majd rendelkezésre, míg a kérdések fél órában hangozhatnak el.
    
A Ház kedden megválaszthatja a március elején elhunyt Balsai István alkotmánybíró utódját. A volt igazságügyi miniszter helyét Juhász Miklós jogász, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke veheti át, aki megválasztása esetén esküt is tesz.
    
A parlament honlapján elérhető előzetes napirenden vasárnap estig még nem szerepelt a kormány koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslata, mivel annak tartalmáról várhatóan még hétfőn is egyeztetnek a pártok.
    
Az alaptörvény értelmében a kormány 15 napra tudja elrendelni a veszélyhelyzetet, amit ezt követően az Országgyűlés hosszabbíthat meg. A kabinet a koronavírus miatt március 11-én hirdetett veszélyhelyzetet, amely a parlament döntése nélkül jövő héten lejár.
    
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, bízik abban, hogy az ellenzéki pártok is egyetértenek a veszélyhelyzet meghosszabbítását tartalmazó előterjesztéssel, azt ugyanis csak négyötödös többséget igénylő házszabálytól történő eltéréssel fogadhatják el kedden.
    
Az ellenzéki képviselőcsoportok a törvényjavaslat benyújtását követően hétpárti egyeztetést kezdeményeztek a kérdésről. Az LMP és a DK vasárnap jelezte, csak időhöz kötötten támogatják a különleges jogrend meghosszabbítását.
    
A törvényjavaslatban szerepel a büntető törvénykönyv kiegészítése is, ami Kocsis Máté szerint alapvetően két fő pontot tartalmaz: a járványügyi intézkedéssel szembeni negatív állampolgári magatartást szankcionálná, illetve a rémhírterjesztés új fajtáját nevezné meg.
    
A kormány nevében Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szintén azon reményének adott hangot, hogy a lehető legtöbb parlamenti frakció támogatja majd a koronavírus okozta vészhelyzet meghosszabbítását. Hangsúlyozta, ha ez nem történik meg, akkor a kormány nem tudja fenntartani azokat az intézkedéseket, amelyeket az emberek egészsége és a gazdaság megvédése érdekében hozott.

Forrás:MTI  Kép:pixabay/ Syaibatulhamdi

 

süti beállítások módosítása